EPA-EFE

Imunolog dr Srđa Janković kaže za RTS da se nalazimo u punom jeku epidemije i da nije cilj “igrati produžetke” sa virusom. Navodi da se kolektivni imunitet polako gradi, ali da se nalazimo u veoma nezgodnom periodu, jer se prerano proglašena pobeda, kako ističe, zove poraz.

Srđa Janković je rekao da se nalazimo u punom jeku epidemije, u trenutku kada stvari mogu da krenu po dobru i pokazuju nagoveštaje da će dobro i krenuti.

– Ali ako se opustimo i ne sprovodimo rigorozno protivepidemijske mere, možemo da poništimo sve ono dobro što smo uradili – naglasio je Janković.

Prema Jankovićevim rečima, brojke mogu da pokazuju prvi nagoveštaj da virus slabi, ali pošto je to, kako je rekao, igra na dva gola, menja se naš odnos prema virusu.

– Mi jačamo, koliko on slabi. Još uvek je virus veoma opasan, još uvek ima smrtonosni potencijal, ne treba shvatiti to olako, ali su ovo prvi nagoveštaji da ulazimo u narednu fazu epidemije, gde će biti ne samo silazna putanja epidemijske krive, nego možda i putanja ka manjoj virulenciji virusa – istakao je Janković.

On dodaje da ćemo možda morati da igramo produžetke, ali je cilj da se okonča epidemija efikasnim merama koje moramo svi zajedno da sprovedemo.

– Mi sigurno imamo veći broj zaraženih nego otkrivenih, to je svuda tako. Tokovi krive, indirektni pokazatelji, broj ljudi sa teškom slikom, sve to pokazuje da taj raskorak kod nas ako postoji nije ogroman, nije reč o drastično većem broju – istakao je Janković.

Polako do kolektivnog imuniteta 

Kolektivni imunitet se, ističe, polako gradi.

– Nije cilj da se prečicom dođe do kolektivnog imuniteta. Cilj je da to izbegnemo. On će se sagraditi i ako imamo vakcinu i ako virus ne postane sezonski – izjavio je Janković.

Ukazuje da se nalazimo u vrlo nezgodnom periodu.

– Ne možemo reći da mi nismo znali osnovne osobine ovog virusa, nego je stvar da je taj virus obdaren sposobnošću da tolike varijacije ima u načinu na koji nas pogađa, od blagih do opasnih oblika bolesti. Ovo je opasna epidemija. Nalazimo se u trenutku koji je nezgodan, dolazi do zamora, svi smo spremni da dočekamo pobedu. To je najopasnije. Prerano proglašena pobeda zove se poraz – zaključio je Janković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here