Tanjug

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom i istakao da se mora učiniti sve da do toga ne dođe.

Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zabrinjava svaki porast brojki – i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

– Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine – naveo je on.

Prema njegovim rečima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

– Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom – naveo je Janković.

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj navodi da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje korone unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

– Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen – naglasio je Janković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here