Janković: Sve je bio nesporazum

0

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković i nekadašnji sportisti naše zemlje rešili su u petak nesporazum oko Uredbe o dodeli priznanja zaslužnim sportistima.

 

Janković je sportistima na sastanu u Kajakaškom savezu Srbije, na beogradskoj Adi Ciganliji, rekao da se njegova inicijativa za izmenu Uredbe odnosila na njeno proširenje, a ne ukidanje, kako se verovalo u javnosti poslednjih nedelja.

 

Sportisti su do petka mislili da ombudsman traži ukidanje naknade zaslužnim sportistima, zbog čega su mnogi nosioci ovog priznanja poslednjih dana oštro reagovali, a u javnu prepirku uključilo se i ministarstvo sporta.

 

U razgovoru je utvrđeno da je sve bio nesporazum, koji je počeo kada su se Jankoviću za zaštitu obratili slepi šahisti Srbije, koji su osvajali medalje na svom takmičenju, ali, po oceni ministarstva, ne ispunjavaju uslove za dobijanje priznanja.

 

"Odgovor sam dobio posle šest meseci i mnogo intervencija…konačno je ispalo da nema dovoljno novca za sve, kao i da su drugi sportisti više doprineli ugledu zemlje. To je neustavno objašnjenje i potpuna diskriminacija. Tada smo uradili šta možemo, pokrenuli smo inicijativu za dopunu Uredbe", rekao je Janković.

 

Ustavni sud je juče, četvrtak 22. oktobar, po službenoj dužnosti pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti uredbe kojom se vlada ovlašćuje da odredjuje kome mogu da budu dodeljena priznanja. Većina sudija je rekla da bi to trebalo da bude regulisano na nivou zakona, a ne nižih pravnih akata.

 

Zakon o sportu čeka na usvajanje od 2001. godine i još nije ušao u skupštinsku proceduru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here