commons.wikimedia/Angelique Perez, U.S. Air Force
Japanski lovac F-15

Japan je danas saopštio da su poslednje dve nedelje njegovi ratni avioni i brodovi pratili kineski nosač aviona Liaoning i pet ratnih brodova koji su izvodili pomorske manevre i letačke manevre u Pacifiku, prenosi Rojters.

Japanske trupe su pratiile operacije, nakon što je kineska pomorska grupacija, koja uključuje raketne razarače, uplovila između glavnog ostrva Okinave i ostrva Mijakojima u zapadni Pacifik, iz Istočnog kineskog mora 16. decembra, navelo je japansko ministarstvo odbrane u saopštenju za javnost.

Pre nego što se u nedelju vratio istim putem, kineski nosač je izvršio više od 300 poletanja i sletanja aviona i helikoptera, dodalo je ministarstvo, bez preciziranja da li je upadima povređen japanski teritorijalni prostor.

Japan je takođe izvestio da je indetifikovao letove kineske bespilotne letelice VZ-7 blizu ostrva Mijakojima u nedelju i ponovo danas, što je prvi put da su primećeni dronovi na velikoj visini u toj oblasti.

Kina je sprovodila slične operacije u prošlosti, a najnovije vojne vežbe velikih razmera u blizini japanskih ostrva dolaze nakon što je Japan najavio da će udvostručiti izdvajanja za odbranu u narednih pet godina, navodi Rojters.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here