EPA/Kioshi Ota
Šinzo Abe

Vlada Japana namerava da anulira plan za razmeštanje američkih sistema za protivraketnu odbranu „Egis ašor“ tokom sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost planiranog za sledeću nedelju, javila je televizija NHK.

„Premijer Šinzo Abe i odgovarajući ministri verovatno će ove nedelje održati savet za nacionalnu bezbednost i poništiti plan“, navela je televizija pozivajući se na izvore u vladinim krugovima.

Početkom ove nedelje ministar odbrane Japana Taro Kono izjavio je da je zaustavljeno razmeštanje kopnenih sistema za protivraketnu odbranu u prefekturama Akita na severozapadu zemlje i Jamaguči na jugozapadu do 2023. godine. Radijus ovih sistema bi, kako se očekivalo, mogao da pokriva celu zemlju. Ministar je ovo argumentovao time da bi korekcije, potrebne kako bi se obezbedilo da raketni akceleratori posle lansiranja padnu strogo u granicama poligona, a ne na stambene četvrti, zahtevale suviše velike finansijske troškove i vreme.

Posle toga je u parlamentu započela rasprava o tome kako popuniti nastali „odbrambeni vakuum“. Jedna od varijanata bio je predlog za kupovinu krstarećih raketa dugog dometa. Takođe nije bilo jasno da li je ova odluka vlade Japana privremena ili konačna.

Sjedinjene Američke Države su, sa svoje strane, objavile da smatraju plan za raspoređivanje kopnenog sistema protivraketne odbrane „Egis ašor“ u Japanu „zaustavljen“, ali ne i otkazan. Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da će dalja bezbednosna strategija zemlje biti razmotrena ovog leta.

Odluka o raspoređivanju dva američka kopnena sistema „Egis ašor“ u Japanu vlada je donela 2017. godine zbog stalnih lansiranja severnokorejskih raketa. Planirano je da oni budu stacionirani u prefekturama Akita i Jamaguči. U tom slučaju, očekivalo se da domet njihovog dejstva može da pokrije ceo Japan. Vrednost svakog sistema procenjen je na 100 milijardi jena (oko 890 miliona dolara), a puštanje u rad planirano je do 2023. godine.

Rusija je više puta saopštavala da ove namere Japana neće poboljšati situaciju u oblasti strateške stabilnosti u regionu i neće moći da se uzimaju u obzir pri vođenju pregovora sa Tokijom o mirovnom sporazumu.

1 COMMENT

  1. To je jedino pametno resenje. Kakvo poverenje Japanci mogu imati u onoga ko je na njih bacao atomske bombe? I to bez nuzde. I, kakvu svrhu bi te rakete imale i za ciji bi interes bi bile?
    Kako se kauboji mogu smatrati necijim prijateljima?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here