Youtube/Printscreen

Postoji na desetine YouTube klipova koji slave jednu od najpoznatijih JNA RV i PVO pesama “Hej vojnici, vazduhoplovci”. Primetno je da nema interesantnijih izvedbi ove himne plavaca, ili su u pitanju klipovi sa jednom fotografijom ili segmentima “Partizanske eskadrile”. Japanac Hajaši Torisu rešio je da to promeni.

Kako Hajaši kaže za Tango Six, obožava kulturu bivše Jugoslavije, sa akcentom na oružane snage:

– Živim nedaleko od Tokija, u Japanu. Trenutno sam frilenser, živim od trgovine memorabilijama i strastveni sam fan Airsofta. Prvi kontakt sa Jugoslavijom i uopšte pričom oko vaših oružanih snaga imao sam 90-tih godina kroz anime i igrice koje su imale jedan deo priče baziran na ratnim konfliktima iz te ere. Zatim sam pročitao knjigu Masakija Takabe, dobrovoljca HVO-a ali je on bio previše desničarski nastrojen za moj ukus. Mislim da sam imao oko 14 godina tada.

Nastavio sam da čitam knjige o Balkanu, počeo da igram Airsoft u srednjoj školi i bio sam šokiran kada sam na jednom predavanju iz medija, kao nastavni materijal, vidio film “Lepa sela lepo gore”. Tada sam počeo da sakupljam vojnu memorabiliju, počeo sam da šijem originalne uniforme iz tog i doba JNA, evo već nekoliko decenija. Nisam neki pasionirani kolekcionar kakvih ima ali želim da nastavim sa ovim hobijem i da to bude moje životno delo.

Sve to je počelo preko eBaya, zatim Fejsbuka preko kojeg sam stekao mnogo prijatelja sa Balkana koji su takođe kolekcionari ili se bave simulacijama bitaka i jedinica.

Prošle godine sam imao priliku da spustim čizme na sveto Balkansko tlo. Posetio sam avio-maketare u Pančevu, vojni muzej, vazduhoplovni muzej, igrao sam Airsoft u Bihaću. Bio sam jako srećan što sam upoznao sve svoje, do tada, virtuelne drugove. Nadam se da ću ponovo doći kada prođe Covid-19 – ispričao je Hajaši za Tango Six.

Njegov poslednji omaž JNA je pesma “Hej vojnici, vazduhoplovci” koju na odličnom jugoslovenskom jeziku peva u uniformi do koje je došao u Japanu.

2 KOMENTARA

  1. “na odličnom jugoslovenskom jeziku”
    Још увек Југославија!? И Јапанци су почели са ширењем братства-јединства? Мало нам је културних радника, фудбалера, пионира, цигана…
    Сачувај Боже!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime