Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Japanski naučnici će stvoriti hibrid čoveka i životinje u embrionalnom obliku uvođenjem ljudskih ćelija u embrione miševa i pacova. Naučnici su dobili tu mogućnost tek nakon što su japanske vlasti ukinule zakonodavna ograničenja za istraživanja u toj oblasti.

Pretpostavlja se da će naučni napredak u toj oblasti pomoći prilikom uzgajanja veštačkih ljudskih organa, piše list „Indipendent“. Saopšteno je da će deo eksperimenata biti izveden na Univerzitetu u Tokiju.

Pristalice projekta, na čelu sa priznatim genetičarem Hiromicu Nakautijem, smatraju da bi to mogao da bude prvi važan korak ka uzgajanju organa, koji bi zatim mogli da se presađuju ljudima.

Ipak, kritičari takve inicijative tvrde da su naučnici odlučili da se „igraju Boga“. Oni veruju da se ljudske ćelije mogu naći izvan ciljnih organa u telu životinje, te da se tako može stvoriti biće koje će biti napola čovek, a napola životinja.

Iz tog razloga, u mnogim zemljama sveta dugotrajni eksperimenti u toj oblasti su poslednjih godina zabranjeni ili lišeni bilo kakvog finansiranja. Što se tiče Japana, naučnici nisu imali pravo da prekorače dvonedeljni period inkubacije. Međutim, japanski zakoni su u martu postali blaži.

– Ne očekujemo da ćemo odmah uspeti da stvorimo ljudske organe, ali ovo će nam omogućiti da napredujemo u našim istraživanjima na osnovu iskustva koje imamo do sada – istakao je doktor Nakauti.

On je takođe dodao da nema nameru da žuri i istakao da nekoliko godina neće dovoditi hibridne embrione do porođaja. Umesto toga, Nakauti namerava da odgaja embrione hibridnog miša 14,5 dana, a embrione hibridnog pacova — 15,5 dana. U tom periodu organi životinja će uspeti da se formiraju.

Takve mere predostrožnosti odobrili su zagovornici bioetike.

– Oprez – to je dobro. Pružiće priliku za dijalog za javnošću, koja je uznemirena i ima neke strahove – rekao je Tecuja Isi, istraživač sa Univerziteta Hokaido.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here