Tanjug
STIGLA JOŠ JEDNA VELIKA KOMPANIJA: Vučić sa zvanicama u Inđji

Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra i ta kompanija biće jedan od najvažnijih izvoznika, poručio Aleksandar Vučić.

Odlukom da uloži 382 miliona evra u gradnju fabrike automobilskih guma u Inđiji kompanija Tojo tajer obezbedila je najveću japansku investiciju u Srbiji i kandidovala se za jednog od najznačajnijih izvoznika sa teritorije naše države. Ovo je istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je zajedno sa jednim od najboljih srpskih fudbalera u istoriji Draganom Stojkovićem Piksijem i ministarkom privrede Anđelkom Atanasković i položio kamen temeljac za još jednu veliku i moćnu fabriku.

– Izvoz će biti na nivou od 240 miliona evra. Ovo je toliko vredna i važna stvar za Srbiju! Beskrajno sam zahvalan svim ljudima iz Japana koji su radili na ovome i svim ljudima u Srbiji, koji su u žestokoj konkurenciji uspeli da se izbore za ovako moćnu i važnu kompaniju da posluje u našoj zemlji. Pregovore smo počeli u maju 2017. i tri godine je bilo potrebno da biste jednog ovakvog giganta doveli u Srbiju, investiciju od velikog značaja za samu Inđiju i celu Srbiju. To su ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije, a ono što je još važnije to su biznis uslovi koje Srbija stvara i očekujemo dolazak novih japanskih investitora nakon ovoga. Ovde će raditi oko 560 radnika i ovo donosi novu tehnologiju, novi pristup i veliku pobedu Srbiji! Mi danas usred trećeg talasa, kada je najteže, uspevamo da postavimo kamen temeljac za Tojo tajer. Biće ovo prva fabrika Tojo tajer u celoj Evropi! Ponosan sam što će u Srbiji biti jedna ovakva fabrika renomiranog japanskog proizvođača, sa moćnim i velikim investicionim ulaganjem, jer je to ono što ostaje iza nas – rekao je predsednik Srbije, koji se zahvalio Japancima što su odlučili da ulažu u našu zemlju i svima koji su pomogli da renomirani proizvođač poput Tojo tajera dođe u Inđiju, uključujući i fudbalske legende Dragana Stojkovića Piksija i Stevana – Diku Stojanovića, odavši im priznanje zbog podrške Srbiji. Zvanicama se obratio i Piksi, koji je fudbalska ikona u Japanu, gde već decenijama živi i radi.

– Ne moram da govorim koliko mi Japan znači i koliko mi je u srcu – rekao je legendarni reprezentativac i kapiten Zvezde, koji je predstavnike Tojo tajera pozdravio na japanskom.

Zvanicama se video-linkom obratio iz Osake i Takaši Šimicu, generalni direktor japanske kompanije, koji je najavio da će fabrika biti završena do aprila 2022.

– Fabrika u Inđiji će do 2023. sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi pet miliona Tojo guma godišnje – poručio je Šimicu, naglasivši da će fabrika u Inđiji snabdevati tržišta u Evropi, Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.

Stižu dve vakcine

Vučić je najavio da će prve količine “bar dve” vakcine protiv korona virusa stići u zemlju pre kraja godine. On je rekao da će početak vakcinacije zavisiti od zdravstvenih vlasti i dodao da veruje da će ona početi u decembru, a najkasnije u januaru.

– Prve količine bar dve vakcine, a nadam se i tri, imaćemo pre kraja godine, što će pokazati da je Srbija među zemljama koje su uspele da obezbede vakcine sa različitih destinacija zahvaljujući svom ugledu u svetu – poručio je predsednik Srbije.

Goreće plamen prijateljstva

Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda upaljena je Večna vatra kod istoimenog spomenika u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji boravi u poseti Beogradu.

Plamen će goreti kao simbol prijateljstva ruskog i srpskog naroda i njihovog zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu. Nakon podsećanja na paljenje baklje Večne vatre u Moskvi, ruski gardisti doneli su plamen, posle čega je srpski gardista bakljom upalio vatru na spomeniku u Beogradu.

Plamen Večne vatre u Srbiju prenet je specijalnim avionom ruskog Ministarstva odbrane.

– Ovaj plamen večno će da podseća da su Srbi i Rusi težili da svet bude bolje mesto gradeći jake veze među bratskim narodima – rekao je Vučić, ističući da je sada zajednički zadatak borba protiv prekrajanja istorije.

Lavrov je istakao da je prenošenje Večnog plamena sa Groba nepoznatog vojnika kod zidina Kremlja na Groblje oslobodilaca Beograda simbol duhovnog i istorijskog prijateljstva ruskog i srpskog naroda i njihovog zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu.