Tanjug/AP
Olimpijske igre 2020

Seiko Hašimoto, predsednica Orgazicionog komiteta Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, danas je objavila da Japan “odustaje od prijema gledalaca iz inostranstva” i da će “vratiti novac osobama koje su kupile kartu”.

Time su i zvanično potvrđene spekulacije u japanskim medijima iz proteklih nekoliko nedelja da bi olimpijada u Tokiju mogla da bude održana isključivo u prisustvu domaće, japanske publike.

Hašimoto (56), učesnica čak sedam olimpijskih igara, je kao razloge za tu odluku navela pojavu novih sojeva koronavirusa i neizvesnost koja vlada u vezi epidemiološke situacije, rekavši “sa obzirom na situaciju kakva je sada ne može da se garantuje slobodan ulazak u zemlju na leto”.

Ona je i iznela uverenje da odsustvo stranih navijača ipak neće promeniti suštinu igara.

Zvaničnici Organizacionog komiteta su i saopštili da je u inostranstvu do sada prodato oko 600.000 karata za Olimpijske igre i 30.000 karata za ParaOlimpijske igre.

Istraživanja javnih mnjenja u Japanu tokom ove zime pokazivala su da je blizu 80 posto japanskih građana za ponovno odlaganje ili potpuno otkazivanje olimpijskih turnira.

Takođe, medicinski stručnjaci javno su upozoravali da bi masovni priliv publike iz inostranstva mogao da domaći zdravstveni sistem dovede pred kolaps.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here