Jasenovac u režiji Vatikana

0

U opširnom i dobro dokumentovanom tekstu, pod naslovom "Jasenovac – holokaust koji je podsticao Vatikan", časopis, u kome sarađuju ugledni evropski intelektualci, političari i državnici, navodi da se okrutnost u Jasenovcu "može objasniti više verskim nego nekim drugim razlozima".

 

 

Finski stručnjak za balkansku politiku Ari Rusila u svom tekstu navodi da je Jasenovac za nacističku Nemačku bio više oruđe za etničko čišćenje, dok je za ustaše ključnu ulogu imao "verski aspekt".

 

On podseća da su lideri tadašnjeg ustaškog režima najavili da će "zaklati trećinu srpske populacije u Hrvatskoj, deportovati trećinu, a preostalu trećinu pokatoličiti". Svako ko je odbio da bude pokatoličen bio je likvidiran.

 

 

"Može se reći i da je verski motiv i brutalnost krvnika bio vodeći princip u Jasenovcu. Poznato je da su 743 rimokatolička sveštenika bili pripadnici ustaškog pokreta i lično ubijali Srbe, Jevreje i Cigane. Jedno vreme Jasenovac je bio pod kontrolom fratra Filipovića Majstorovića koji je priznao da je svojom rukom ubio 40.000 Srba", piše Rusila.

 

Postoje ljudi koji i dalje veličaju zločine u Jasenovcu, o čemu svedoči video spot sa internet stranice ”Jutjub” (Youtube)

 

 

Rusila ističe da je 1999. godine sudu u San Francisku podnesena tužba protiv Vatikanske banke, reda franjevaca, ustaša, Nacionalne banke Švajcarske i drugih kako bi bilo isplaćeno 100 miliona dolara odštete zbog učešća Vatikana u ratnim zločinima i pranju novca uzetog od srpskih, jevrejskih i romskih žrtava.

 

Tužbu su podneli preživeli Srbi, Jevreji i Romi, rodbina žrtava, razne organizaciije koje su zajedno predstavljale 300.000 žrtava Drugog svetskog rata.

Tužba protiv Vatikana i dalje u toku

 

Tužba protiv Vatikanske banke u San Francisku i dalje je u toku. Vatikanski advokati su tri puta pokušali da ospore tužbu, posle čega je Vrhovni sud SAD odbacio njihove zahteve.

Franjevci u Rimu pomagali su da se prošvercuje ustaško blago i da ustaški ratni zločinci izbegnu pravdu dok je Vatikanska banka navodno prala deo novca od ustaškog blaga.

 

"Vatikan nije samo gomilao zlato koje su Hrvati opljačkali već je pomagao i u bekstvu uz odobrenje tadašnje američke Kancelarije za stratešku službu (OSS) i britanskog "Em-Aj siks" (MI6)’’, kazao je finski stručnjak.

 

Primera radi, 1986. godine američka vlada objavila je dokumente iz kojih se vidi da je Vatikan organizovao let ustaškog lidera Ante Pavelića iz Evrope u Argentinu uz još 200 višerangiranih zvaničnika iz njegovog režima.

 

 

Pavelić je dobio utočište Vatikana, Španije i Argentine – navodi "Svet Evrope."

List ističe da je ustaški ministar unutrašnjih poslova Andrija Artuković neskriven živeo u Kaliforniji od 1949. godine do 1986. godine kada je konačno deportovan u tadašnju SFRJ i osuđen za ubistva.

 

U osvrtu "Sveta Evrope" navode se podaci internet enciklopedije "Vikipedija", "Enciklopedije holokausta", izraelskog centra "Vad Jašem" i drugih izvora.

 

 

U leto 2008. godine izraelski ambasador u Hrvatskoj Šmuel Mejrom oštro je kritikovao organizaciju sahrane bivšeg komandanta koncentracionog logora Jasenovac Dinka Šakića, ističući da se time vređa sećanje na ubijene u tom logoru.

 

"Ubeđen sam da je većina hrvatskog naroda šokirana načinom sahrane Šakića, koji je nosio ustašku uniformu. Takođe osuđujem i neodgovarajuće reči sveštenika koji je vodio službu i rekao da je Šakić "bio uzor za sve Hrvate`", rekao je tada Mejrom.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here