pixabay.com

Nadzor nad poslovanjem javnih preduzeća vršiće se putem novog IT sistema.

Digitalna transformacija nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema, omogućiće veću kontrolu Ministarstva privrede nad ovim preduzećima i lakše upravljanje fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada, rečeno je na sastanku ministarke privrede Anđelke Atanasković i Ursa Šmida, ambasadora Švajcarske u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede ovo je jedna od novina u okviru druge faze Projekata reforme lokalnih finansija (RELOF) koji se sprovodi uz podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove.

Naime, u okviru komponente “Unapređenje nadzora nad fiskalnim rizicima jedinica lokalne samouprave” Projekat RELOF 2, u saradnji sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom privrede, radi se na procesu digitalne transformacije nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema.

Ovaj sistem omogućiće elektronsku komunikaciju između osnivača i javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave i Ministarstva privrede, kao i elektronsko podnošenje izveštaja i izradu odgovarajućih analiza kako bi uspešno upravljali fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada.

Razgovaralo se i o unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja a Atanasković je istakla da u Srbiji ima 574 aktivnih firmi čiji su većinski vlasnici državljani Švajcarske.

– Ekonomski odnosi Srbije i Švajcarske mogu se oceniti kao tradicionalno dobri i raznovrsni, budući da obuhvataju sve aspekte privredne saradnje, ali ima prostora za njihovo unapređenje – rekla je ona.

Osvrnula se i na trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji i istakla značaj imunizacije stanovništva za rast i razvoj privrede.

Ambasador Šmid se saglasio da su trgovinski odnosi Srbije i Švajcarske dobri, ali da ima dosta potencijala za unapređenje.

Prema njegovim rečima, dinamika investicija je dobra, a saradnja u velikom broju oblasti na visokom nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here