Je l’ znate ko je izmislio seks?

0

Teško je zamisliti praistorijske fosile kako izmišljalju seks
 

Proučavajući praistorijske fosile, naučnici su otkrili da su seks kakav danas poznaju ljudi, prve počele da upražnjavaju prastare oklopljene ribe, koje se zovu placoderme, pre oko 385 miliona godina u Škotskoj.

 

Do ovog važnog otkrića u evolucijskoj istoriji seksualnog razmnožavanja vrsta, naučnici su došli otkrivši da su fosili muških jedinki Microbrachius dicki, koje pripadaju porodici Placodermi, razvili koščane genitalne ekstremitete u obliku slova "L" kako bi spermu uneli u ženke.

 

Ženke su, sa druge strane, razvile mali par genitalnih kostiju kako bi "zaključale" muški polni organ u položaju za parenje.

 

Placoderme su najraniji oblik kičmenjaka, i kao takve, najraniji preci ljudi.

 

"Nekada se mislilo da je to mrtva grupa koja nema rođaka, ali novije studije pokazuju da naša evolucija vuče duboke korene iz placodermi, kao i da su se mnoge karakteristike koje imamo, poput vilice, zuba i parnog broja ekstremiteta, prvi put pojavile s tom grupom riba", istakao je Džon Long, paleontolog Univerziteta Flinders iz Australije, koji je i autor studije.

 

Microbrachius ribe bile su veličine do osam centimetara i živele su u prastarim škotskim jezerima, ali i u delovima Estonije i Kine. Njihov naziv znači "male ruke", koje su dugo zbunjivale naučnike. Misterija je rešena i naučnici su sada sigurni da su ih koristili za parenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here