Jedan je “Princ Rima“

0

Ušao u istoriju: Frančesko Toti

Kada je postigao izjednačujući gol za "vučicu" u Mančesteru imao je 38 godina i tri dana. Dok su se njegovi vršnjaci odavno penzionisali, Toti doživljava "drugu mladost".

 

I dalje je "Princ Rima" nezamenljiv u Romi, koja je sjajno počela sezonu, kako u Seriji A, gde ima svih pet pobeda, tako i u Ligi šampiona, gde posle dva kola ima četiri boda.

 

Pre gola "građanima", nijednom nije zatresao mrežu na Ostrvu. Navijači Sitija uoči utakmice šalili se na račun Totija, ali im je maestralni kapiten Rome "zapušio usta".

 

Iako je posle susreta potencirao da mu je najvažnije rezultat "vučice" ovaj rekord učinio je da u italijanskim medijima postane pravi heroj. S obzirim na lakoću sa kojom je pretrčao štopere Sitija Kompanija i Demikelisa, nema sumnje da će biti još golova u režiji simbola Rome.

 

 

Srbin dao šansu golobradom mladiću

Rođeni Rimljanin u mladosti imao je idola – Đuzepea Đaninija, legendarnog kapitena Rome iz osmdeseteih godina prošlog veka. Divio se desetki Rome i sanjao dan kada će da igra na Olimpiku za klub za koji navija od malena. Ko zna kako bi karijera Totija tekla da nije bilo Vujadina Boškova, srpskog stručnjaka koji je ostavio veliki trag u Italiji.

 

 

Kao golobradom mladiću koji nije još napunio ni 17 godina, bacio ga je "vatru" 28. marta 1993. godine u pobedi Rome protiv Breše 2:0. Tada je osvojio navijače "vučice", koji se klanjaju svom idolu više od dve decenije.

 

Ceo život u Romi: Frančesko Toti

Prvi gol postigao je 4. septembra 1994. godine protiv Fođe, kada je trener rimskog kliuba bio čuveni Karlo Macone. Prolazile su godine, a desetka na leđima bila je u vlasništvu Frančeska Totija. Dočekao je "Princ Rima" da sa svojim voljenim klubom u sezoni 2000/2001 postane šampion Italije pod vođstvom Fabija Kapela.

 

Imao je ponude najvećih italijanskih i evropskih klubova. Nekadašanji predsednik Intera Masimo Morati bio je "zaljubljen" u Totija, ali "Princ Rima" nije hteo da napusti voljeni klub.

Frančesko Toti je oženjen prelepom bivšom manekenkom i voditeljkom Ilari Blasi, sa kojom ima dvoje dece, sina Kristijana (9) i ćerku Šanel (7). Na Apeninima ih zovu i "Italijanski Bekamovi". Iako su na udaru tabloida i žute štampe, kriju privatan život kao "zmija noge". Za njih se nikada nisu vezivale afere.
 

Frančesko Toti u brojkama

1 osvojen Skudeto

2 Kupa Italije

2 Super kupa Italije

16 pogodaka u Ligi šampiona

181 asistencija

235 golova u Seriji A

291 gol u dresu Rome

711 utakmica u dresu "vučice"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here