commons.wikimedia/Aleksandr Markin
Ruski lovac Su-25 (Foto: Ilustracija)

Ruska državna korporacija “Rosteh” spremna je da proda Turskoj avione četvrte plus plus generacije Su-35, ukoliko zvanična Ankara pokaže interesovanje za to. Tako je Moskva reagovala na odluku SAD da izbaci Ankaru iz programa proizvodnje aviona F-35 pete generacije, kao kaznu za kupovinu ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Prema rečima šefa sekretarijata za vojnu industriju Turske Ismaila Demira, Ankara sada čeka zvaničnu potvrdu da je Turska isključena iz programa F-35, a do tada će nastaviti da ispunjava obaveze u okviru tog programa. Kako je naveo, u prvoj fazi turske kompanije mogu se suočiti sa privremenim štetama, ali će odbrambena industrija ojačati, nakon isključenja zemlje iz programa proizvodnje najnovijih boraca F-35.

Ruski Su-35 je višenamenski lovac generacije 4 plus plus, što znači da je po svojim karakteristikama izuzetno blizu avionima pete generacije.

– Su-35 je jedna od najnovijih modifikacija čuvenog Su-27. On je sabrao iskustvo stečeno u procesu stvaranja ove vrste aviona. Ako ga uporedite sa F-35, iako je Su-35 napravljen bez upotrebe stelt tehnologije, u manevarskoj borbi on će najverovatnije biti u stanju da vodi aktivne vazdušne borbe sa dva i sa tri, a možda i sa pet boraca F-35 – kaže za Sputnjik Viktor Prjadka, generalni direktor ruske kompanije “Alijansa avijacionih tehnologija Avintel”.

Lovački avioni četvrte generacije “Suhoj” Su-27 i Su-35 su ponos ruske avijacije. To su teški višenamenski borci sa dvostrukim motorom koji kombinuje odličnu brzinu i opterećenje oružja sa borbenom agilnošću. Su-35 još nazivaju “nebeskim musketarom” i predstavlja vrhunac dizajna svoje generacije.

– To može biti avion koji će gospodariti nebom i može se koristiti i kao bombarder i kao lovac-bombarder. U narednih 10 do 15, a možda i 20 godina, može sa velikim uspehom obavljati sve one zadatke koji su postavljeni u vojnoj doktrini Turske – kaže Prjadka.

Ruski vojni eksperti skreću pažnju na još jednu važnu stvar – saradnja sa Rusijom je korisna za Tursku, jer Rusija daje kredite. Prema ugovoru o nabavci četiri diviziona S-400, vrednoj 2,5 milijardi dolara, Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita.

Zbog odluke američke administracije da prekine saradnju sa ovom zemljom na programu F-35 zbog kupovine ruskih S-400, Turska neće dobiti oko devet milijardi dolara investicija.

Program F-35 je najskuplji i najproblematičniji američki vojni projekat u istoriji, za koji se smatra da je Ameriku koštao oko 1,5 biliona dolara, neprestano je nailazio na nove probleme, jer, prema rečima američkih eksperata – “brzina kojom su ispravljani stari nedostaci nije držala korak sa brzinom kojom su otkrivani novi”.

6 COMMENTS

  1. Na naslovnoj fotografiji uz ovaj tekst je frontovski jurišnik SU-25, korišćen još 80-ih godina u Avganistanu, to nije lovački avion SU-35 o kome je reč.

  2. ako turska slusa rusiu ona se najebala rusia gleda samo svoj interes a turci su kao konji ko god i sede u ledja oni nose na kraju kraju rusia ce da mu stavi prst na guzu turkofilima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here