Unsplash
Ilustracija

Prema podacima, anemija uzrokovana manjkom gvožđa je najčešći poremećaj nutritivnog statusa na svetu.

Kompleksan je odnos između anemije i hrane koju jedete, ne radi se samo o unosu namirnica bogatih gvožđem i tome koliko je vaš organizam sposoban da ga apsorbuje.

Ovo su primeri namirnica koje će poboljšati apsorpciju gvožđa ili je smanjiti:

1. Kafa

Kafa može da utiče na proces apsorpcije pa čak i skladištenje gvožđa u organizmu. Polifenoli su odgovorni za taj uticaj, pa ako kafu popijete sat vremena pre obroka, to bi mogao da bude dobar način da sprečite negativan uticaj na apsorpciju gvožđa.

2. Jaja

Dok su žumanca prirodan izvor gvožđa, jaja sadrže protein phosvitin koji veže gvožđe i time se ono teže probavlja. On može i da spreči apsorpciju gvožđa iz drugih namirnica. Dobra vest je da vitamin C pomaže da se gvožđe iz namirnica koje ste pojeli oslobodi pa je čaša limunade prava stvar uz omlet od jaja.

3. Mleko

Kalcijum iz mlečnih proizvoda takođe može da utiče na apsorpciju gvožđa, ali na sreću, efekat je kratkotrajan. Najbolje je da mlečne proizvode konzumirate nekoliko sati pre obroka bogatog gvožđem.

4. Hleb

Hleb sa žitaricama je odličan način za unos više nutrijenata, ali kako oni sadrže kiselinu koja utiče na apsorpciju gvožđa, bolja je opcija hleb druge vrste ili dodatak vitamina C obroku.

5. Čaj

Čaj je pun tanina, polifenola koji će uticati na apsorpciju gvožđa, a to se ne odnosi samo na crni čaj već i na čaj od kamilice i nane. Ne morate da se odreknete čaja, ali ga nemojte piti uz obrok.

6. Maslinovo ulje

Iako je jedna od zdravijih namirnica, sadrži kvercetin koji negativno deluje na apsorpciju gvožđa. Ali, kako štiti zdravlje srca i krvnih sudova, nemojte ga jesti uz biljne izvore gvožđa.

7. Kurkuma

Kurkuma je jedna od namirnica koja je bogata polifenolima i zato se loše “slaže” s apsorpcijom gvožđa. Kurkumin iz kurkume se veže za gvožđe pa se teže apsorbuje, posebno ako imate nizak nivo gvožđa.

8. Limun

Kao i mnogi citrusi, limun je pun vitamina C koji pojačava apsorpciju gvožđa iz hrane. Vitamin C će se uništiti kuvanjem zato je najbolje popiti čašu limunade pre obroka.

9. Tamna čokolada

Sigurno se radi o dobrom primeru namirnice koje sadrži gvožđe. Zrna kakaa su puna gvožđa, ali i polifenola, ali kako se oni gube tokom fermentacije, gube se i polifenoli pa će se gvožđe mnogo bolje razgraditi u organizmu.

10. Pistaći

Ovo zrno je prepuno gvožđa, a za razliku od sličnih plodova ima jako malo kalcijuma koji ometa apsorpciju gvožđa pa ga čini idealnom namirnicom.

11. Dinja

Dinja je idealan primer namirnice koja poboljšava apsorpciju gvožđa u organizmu. Kako je i izvrstan desert, savet je da se dinjom zasladite nakon obroka koji je uključivao namirnice bogate gvožđem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here