Jedanaest zlatnih!

0

 

Srebrne plakete dodeljene su sledećim društvima: KUD-u "Kikac" (Bazel), KUD-u Sloga (Cirih), KUD-u "Sveti Sava" (Alšteten) i SKUD-u "Petar Kočić" (Soloturn). Svi učesnici dobili su i zahvalnice za svoj nastup, a bilo je i šest društava koja su igrala revijalno. Inače, "Vesti" su bile medijski pokrovitelj i obezbedile su prigodne nagrade za sve učesnike.

 

Suze radosnice

Za najbolju igračicu žiri je proglasio malenu Anđelu Vukićević iz KUD-a Kolo iz Badena, koja od sreće nije uspela da sakrije suze.
– Mnogo sam se obradovala ovoj tituli, kada su me prozvali, od silnog uzbuđenja suze su same potekle – rekla je ova devojčica.

Sve prisutne pozdravili su, u ime domaćina, Željko Cvijetić, Nenad Milenković, predsednik Saveza fokloraša Švajcarske i generalni konzul Srbije u Cirihu Zoran Jeremić, koji je, između ostalog, poželeo svima puno uspeha i radosti, naglasivši da mu je pravo zadovoljstvo što vidi toliko dece na okupu koja svojom igrom i pesmom čuvaju folklorno blago Srbije.

Ovogodišnju folklorijadu otvorili su domaćini – dečji ansambl FMD Kolo iz Nojhauzena, a zatim su se ređale koreografije jedna za drugom, sve lepša od lepše. Mali folkloraši dali su sve od sebe da pokažu šta su naučili i šta znaju.

 

Igrale su se razne koreografije počev od igra iz istočne i zapadne Srbije, Leskovačkog Pomoravlja, Leskovačke Morave, Vlaške igre, kao i igre iz Pirota i Pčinja. Prvi put su viđene igre iz okoline Knjaževca i mnoge druge, a nisu izostale ni kvalitetne pevačke grupe. Svojim pevačkim umećem oduševile su Sara Pejić (8) i Andrea Jovanović (7) iz KUD-a Zlatnik iz Veveja.

 

Sala pretesna za zainteresovane

Inače, sala je bila pretesna za sve zainteresovane, pa je više od 200 ljudi ostalo pred vratima hale. Organizatori su se zbog toga izvinili i obećali da će obezbediti veću dvoranu sledeće godine.

Maleni folkloraši iz Kola iz Nojhauzena Nina Pejčić (4), Igor Đukić (4), Elena Pejčić (6), Mihajlo Koprivica (4) i Tijana Vukašinović (5) vole da igraju i da se druže, ali i vole da se slikaju.

– Čini mi se da nikada ovoliko nije bilo posetilaca, tražila se stolica više, zadovoljan onim što sam video na pozornici, sve čestitke i domaćinima i učesnicima – istakao je Petar Matić iz Ciriha…
 

Specijalne nagrade

Tročlani žiri dodelio je i specijalne nagrade. Titula najboljeg pevačkog ansambla pripala je KUD-u "Vuk St. Karadžić" iz Roršaha. Najbolju nošnju, primerena dečjem uzrastu, po oceni žirija, imali su ansambli Homolje (Gosau), Kolo (Baden) i "Vuk Karadžić" (Šenenverd). Najoriginalnije kostime imali su društva "Vuk St. Karadžić" (Roršah) i FMD "Izvor" (St. Galen). Koreografiju najprilagođeniju dečjem uzrastu imala su društva Kolo (Baden) i
Zlatnik (Vevej). Najbolji muzički aranžman imao je KUD "Sveti Sava" (Cug). Za najboljeg igrača proglašen je Aleksa Jovanović iz Zlatnika (Vevej), a za igračicu Anđela Vukićević (Kolo – Baden).

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here