Youtube/tvk3
Drugačije nije ni moglo: Dragomir Vasić

Oslobađajuću presudu petorici nekadašnjih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su bili optuženi za zločin u Srebrenici mnogi u Srpskoj su prokomentarisali rečima “verovali ili ne”. Imajući u vidu dosadašnju praksu suda prema kojoj je većina optuženih Srba bivala osuđena čak i pre suđenja, oslobađajuća presuda za “genocid u Srebrenici” Dragomiru Vasiću, bivšem načelniku Centra javne bezbednosti Zvornik i još četvorici optuženih, iako tek prvostepena, bar je privremeno bacila novo svetlo na takvu praksu.

Posle svega, oslobođeni ne žele mnogo da komentarišu slučaj, jer im sledi i drugostepeni postupak. Ipak, Dragomir Vasić, koji je u postratnom periodu bio politički angažovan u SDS-u, a bio je i poslanik Narodnoj skupštini RS, rekao je da ovo ovo pobeda pravnog tima i advokata koji su pobili sve neosnovane optužbe.

Nismo odgovorni

– Svesni smo da se u ovom postupku nije sudilo nama kao pojedincima, već kao bivšim policijskim funkcionerima. Naravno da smo obradovani oslobađajućom presudom, bez obzira na to što smo bili uvereni da je to jedina pravedna odluka. Znali smo da nismo odgovorni ni za kakve zločine – rekao je Vasić.

Pored njega, Sud BiH je optužbi za “pomaganje u genocidu” oslobodio i bivšeg načelnika Stanice javne bezbednosti u Bratuncu Miodraga Josipovića, njegovog zamenika Branimira Tešića, zatim komandanta Posebnih jedinica policije Danila Zoljića, kao i bivšeg komandira Prve čete Posebnih jedinica Radomira Pantića.

Tročlanim sudskim većem predsedavala je Minka Kreho, a članovi su bili Halil Lagumdžija, aktuelni predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta, te sudija Željka Marenić. Reč je o sudijama koje imaju visok kredibilitet u pravosudnim krugovima u BiH.

Kreho je tokom izricanja presude rekla da “tužilaštvo nije dokazalo prisustvo namere optuženih za istrebljenje” i da je sud ostao u sumnji u vezi sa odgovornošću optuženih.

Časno branili Srpsku

– Samo prisustvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu. Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz koji bi Vasića vezao za udruženi zločinački poduhvat. Samo navođenje njegovih kontakata sa visokopozicioniranim zvaničnicima civilne, vojne i policijske vlasti nije dovoljna činjenica za ovo veće – navela je Minka Kreho.

Sagovornici “Vesti” iz pravosudnih krugova kažu da je ovde sasvim jasno da je narativ o genocidu ostao nepromenjen, ali da oslobađajuća presuda policajcima koje su mnogi osudili i pre početka suđenja ipak sluti na svojevrsnu promenu sudske prakse u sarajevskom pravosuđu.

Boračka organizacija Srpske saopštila je da je presuda dokaz da su se policajci časno borili za odbranu Republike Srpske, ali su i podsetili da je Sud BiH doneo niz nepravednih odluka na štetu srpskih oficira i vojnika.

Povod za reviziju svih odluka?

Predsednik Opštinskog odbora SDS-a u Srebrenici Momčilo Cvjetinović ocenio je da je Sud BiH prvi put doneo realnu i pravičnu presudu, bez političkih uticaja onih koji su lobirali i donosili odluke na štetu Srba u predmetima koji se odnose na Srebrenicu. On je izrazio nadu da je ovo prekretnica u radu Suda i Tužilaštva BiH u predmetima koje vode protiv Srba i da će ubuduće pravično sagledavati činjenice i donositi nepristrasne odluke.

– Nažalost, mnoge izrečene neopravdane presude Srbima ostaju na snazi. Očekujem da će vlast Republike Srpske i osuđenici ubrzo zatražiti reviziju svih tih presuda i da će do toga doći sagledavanjem stvarnog činjeničničnog stanja – naveo je Cvijetinović.

Nova hapšenja

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su devet lica na području Novog Grada i okoline, zbog sumnje da su počinili ratni zločin 1992. Kako je saopštila Državna na agencija za istrage i zaštitu (SIPA), devetoro uhapšenih su pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da su kao pripadnici vojne policije Vojske RS počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Novog Grada. Svi uhapšeni i danas žive na području Bosanskog Novog i okoline, a terete se za krivično delo zločina protiv čovečnosti, saopštila je SIPA.