Z. Mirković
Druženje uz specijalitete: Predsednik čuva recept za gulaš

Najstariji srpski klub na teritoriji pokrajine Donja Austrija Jedinstvo u Švehatu ponovo je oživeo!

U prostorije ovog kluba život se vratio nakon povratka predsednika Krste Petrišorevića iz Srbije. U rodnom selu Reka, Petrišorević je proveo sedam nedelja, ali je odmah po dolasku u Švehat nastavio da organizuje dobro poznata druženja i večere uz domaće specijalitete. Do sada je već održano nekoliko okupljanja i to na zahtev članova i prijatelja kluba, kojima je očigledno nedostajalo druženje.

Zato je Petrišorević odmah po povratku u Švehat, za prvo okupljanje, pripremio pasulj sa kobasicama, a već sledećeg puta posetioci u Jedinstvu uživali su u punjenim pohovanim pljeskavicama, spremljenim po njegovom posebnom receptu, koji ne želi nikome da oda.

Svoje kulinarske sposobnosti predsednik kluba demonstrirao je i na sledećem druženju kada se na meniju našao goveđi gulaš sa krompirom.

Na te večere uvek dolaze najverniji članovi i prijatelji kluba, ali ima i onih koji se, kaže Petrišorević, kad vide kako je druženje bilo lepo, javljaju da pitaju zašto ih ne zove.

– Ja svaki put na Fejsbuk postavim aktuelna događanja u klubu. Nikoga ne zovem, jer su vrata kluba svima otvorena – odgovara predsednik Jedinstva.

Inače sve večere koje Petrišorević priređuje su besplatne za sve koji dođu.

A pored okupljanja članova i prijatelja kluba u prostorijama Jedinstva nedavno je održano i jedno lepo slavlje uz poštovanje svih korona mera. Ovde je proslavljeno rođenje ćerke u porodici Biljane i Dušana Čapulovića Tekijanca iz Kladova, koji žive u Švehatu.

Tata Dušan želeo je da proslavi rođenje ćerke u krugu uže porodice i bliskih prijatelja i najavio da će, ako se pobedi korona iduće godine, pokušati da dobije blizance i napravi veće slavlje.

Međutim, posle lepog druženja i okupljanja u prostorijama kluba Petrišorević ponovo pakuje kofere i vraća se u svoju Reku, pa će klub, do njegovog ponovnog povratka, verovatno ostati zatvoren.

Naime, prilikom prošlog boravka u domovini, predsednik Jedinstva je ostavio ključeve jednoj osobi od poverenja, ali se razočarao.

Proslavili rođenje ćerke: Ponosni roditelji Biljana i Dušan Čapulović

Prepečenica iz rodne grude

Predsednik kluba Jedinstvo Krsto Petrišorević ovih dana putuje u rodno selo, gde ga čeka puno posla – berba grožđa, pečenje komovice, a ima i rakiju dunjevaču, koju će morati da prepeče. Planira i da tokom boravka u svojoj Reci spremi zimnicu, pripremi kuću za zimu, ali i da zvanično otvori nedavno napravljeno odmaralište. Ideja mu je i da u novembru i decembru, ako to korona bude dozvolila, organizuje tradicionalne manifestacije kao što su jesenji bal, proslava Dana republike 29. novembra i Deda Mraz šou za najmlađe.