Z. Mirković
Mladi folkloraši Jedinstva na jednom od ranijih nastupa

Najstariji naš klub u Austriji Jedinstvo pojasnio je razloge koji su upravu naveli da donese odluku o zamrzavanju članstva u Zajednici srpskih klubova u Beču. Pošto je, posle pisma od 8. februara kojim je predsedništvo Zajednice obavešteno o zamrzavanju članstva, bilo mnoštvo raznih interpretacija, uprava Jedinstva se odlučila da u novom pismu detaljno navede sve razloge. Odluka o napuštanju Zajednice, čiji je Jedinstvo bilo osnivač, obrazložena je pre svega lošim tretmanom kluba od strane krovne organizacije.

“U monografiji koju je pisala Zajednica nismo bili adekvatno predstavljeni. Bolje su predstavljeni neki klubovi koji ne postoje dugo”, navodi se u pismu Jedinstva.

“Povodom 45 godina Jedinstva Zajednica je napravila svoju proslavu, dobro je organizovala novcem grada Beča, a Jedinstvo je dobilo “veliko ništa”, iako je bilo povod za proslavu. Prethodnih nekoliko godina Jedinstvo od zajedničkih sredstava nije dobijalo ništa, ili vrlo simbolične sume finansijske pomoći”, dodaje se dalje u pismu.

Ukazuje se da je novi predsednki Zajednice menjao rad i politiku te krovne organizacije.

“Tradicionalni klubovi sa članstvom i sekcijama imaju sve manje uticaja na rad Zajednice. Predsednik Zajednice kaže na sastanku da ga folklor ne interesuje i da on sam određuje saradnike i kreira politiku Zajednice. Mi iz Jedinstva mislimo da je to pogrešno i da to nije u duhu zamišljenog samoorganizovanja, da glasačku većinu u Zajednici čine kafići, firme i virtuelne organizacije”, ističe se u pismu uprave Jedinstva i ukazuje da u Zajednici klubovi sa po nekoliko članova imaju isti broj glasova kao i društva koji imaju po više stotina aktivnih članova.

U Jedinstvu smatraju da je pohvalno što su sređene prostorije Zajednice, ali se ukazuje da je sve urađeno na netransparentan način, a u odlučivanju nije bio uključen upravni odbor.

“Za nas bi bilo normalno da Zajednica svim svojim resursima upravlja u interesu svoje kase i svojih članova, a tu mislimo na prostor koji se izdaje, šank i Akcent teatar, podvlači “Jedinstvo”.

Pretnje

Zlatko Miloradović, predsednik Jedinstva naveo je da je on lično, a vezano za klub, dobio ozbiljne pretnje, koje istražuje policija, od strane osobe bliske Evropskoj policijskoj asocijaciji, čiji je član i predsednik Zajednice Luka Marković.

“Mi ne želimo da on naš klub zastupa i predstavlja u javnosti”, podvlači se u dopisu.

Marković: Neosnovane optužbe

Luka Marković, predsednik srpskih klubova u Beču odbacuje optužbe navedene u pismu Jedinstva i tvrdi da su sve odluke krovne organizacije donete jednoglasno, a da Jedinstvo ima dva zastupnika u odboru Zajednice.