Srna
Milorad Dodik sa saradnikom ispred medicinske opreme prikupljene za Srpsku

Sva predstavništva Republike Srpske u svetu danonoćno su angažovana u obezbeđenju humanitarne i druge pomoći, kao i pomoći svim građanima BiH koji su se sa izbijanjem pandemije korona virusa našli u inostranstvu.

Nemanja Kovačević, pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kaže za “Vesti” da je Republika Srpska među prvima u regionu uvela restriktivne vanredne mere u cilju prevencije širenja virusa, a zatim i uključila sve institucije kako bi se zaštitilo javno zdravlje i pomoglo svim ugroženim pojedincima i učinilo sve da se ublaže štetne posledice korona virusa.

Ublažiti posledice!

– Reč je o čitavom nizu različitih mera unutar Republike Srpske, ali i kada je reč o obezbeđivanju podrške međunarodnih i drugih donatora kako bi se obezbedila neophodna medicinska oprema, ali i humanitarna pomoć najugroženijima. Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu od početka su se maksimalno angažovale, i to ne samo po ovom pitanju, već i kada je reč o pružanju pomoći građanima koji su se zatekli u inostranstvu, posebno studentima i učenicima na razmeni. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama, uz koordinaciju svih institucija u Srpskoj, FBiH i BiH, kao i uz saradnju sa drugim zemljama, prevazići trenutnu krizu i ublažiti negativne posledice, prvenstveno po život i zdravlje ljudi – ističe Kovačević.

I Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, angažovan je bukvalno 24 časa. Posebno zato što je puno građana sa dvostrukim državljanstvom.

– Kao i većina institucija s obe strane Drine, na prvo mesto stavili smo poslove vezane za zdravstvenu zaštitu građana. Pokušavamo da u što kraćem roku obezbedimo sve dozvole vezane za prevoz pacijenata koji dolaze ili odlaze iz Republike Srpske u Srbiju, i to mimo pandemije korona virusa. Takvi transporti u novonastaloj situaciji zahtevaju posebne dozvole i mere. Takođe, po zahtevu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske radimo na nabavci sredstava za ličnu higijenu građana, dodatnu zaštitu u vreme epidemije, a naročito za zdravstvene radnike. Tu su i sredstva za dezinfekciju javnih površina, što u uslovima zabrane izvoza takvih roba iz Srbije iziskuje takođe specijalne dozvole i posebne uslove. Naravno, Srbija je unapred bila spremna za pomoć Srpskoj u nabavci te vrste robe, ali radi zaštite svih građana i taj posao se obavlja uz poštovanje posebnih uslova i ograničenja. Poseban deo u ovoj sferi je nabavka natrijum-hipohlorita, preporučenog sredstva za dezinfekciju površina, prostora i objekata u situaciji vanrednog stanja – ističe Cicović.

Odlična saradnja

On dodaje da je ovo predstavništvo po zahtevu Ministarstva saobraćaja i veza RS angažovano i na poboljšanju uslova prilikom prelaska granice i prevoza sve vrste robe i proizvoda iz Srpske i Srbije, kao i sirovina neophodnih za proizvodnju zaštitnih sredstava u preduzećima u Republici Srpskoj osposobljenim za taj posao.

– Predstavništvo u svakom pogledu ostvaruje odličnu saradnju sa institucijama u Srbiji. Želim da i u ovoj, po svemu posebnoj i teškoj situaciji naglasim da odnosi Srbije i Srpske nikad nisu bili bolji, sadržajniji i efektniji kao u poslednjih pet godina. Mislim i na pomoć koju Srbija pruža Srpskoj i u ovim teškim okolnostima, ali i na izuzetno visok nivo profesionalnosti, koja je u ovakvim situacijama uslov broj jedan – ističe Cicović.

Mere preduzete na vreme: Nemanja Kovačević

Apel dijaspori

Naši sagovornici iskoristili su priliku da posredstvom najčitanijeg dnevnog lista u dijaspori pozovu sve ljude dobre volje da svojim prilozima, koliko je ko u mogućnosti, doniraju sredstva za borbu protiv korona virus na račune Fonda solidarnosti Republike Srpske.

– Pozivam sve privrednika i pojedince koji to mogu da svojom uplatom pomognu Srpskoj da se izbori sa posledicama koje će ova pandemija ostaviti na njenu privredu i stanovništvo. Brojevi računa na koji se mogu izvršiti uplate dostupni su na internet stranici Ministarstva finansija Republike Srpske – ističe Nemanja Kovačević. Apelu su se priključili i šefovi svih predstavništava Srpske u svetu.

Mlađen Cicović

Transport bolesnih

Mlađen Cicović kaže da je jedan od najvažnijih poslova obezbeđivanje dozvola za transport pacijenata koji moraju da idu na lečenje iz Republike Srpske u zdravstvene ustanove u Srbiji ili se iz zdravstvenih ustanova Srbije nakon lečenja vraćaju u RS.

– Pacijenti u oba slučaja moraju da pređu granicu koja s obe strane podrazumeva primene posebnih zaštitnih mera. Svi takvi prevozi, a do sada ih je bilo 18, bili su pod strogo određenim uslovima i propisanim ograničenjima i ni u jednom slučaju to nisu bile zaražene osobe, nego su u pitanju druge bolesti. Što je najvažnije, naši prelasci granice sa posebnim dozvolama nisu nikoga ugrozili – naglašava Cicović.