pixabay.com

Klimatske promene su sve uočljivije gde god da krenemo. Jedan od takvih primera je i veoma otrovna srebrnoprugasta riba krastača koja je usled otopljenja mora stigla i do Jadrana.

Za srebrnoprugastu ribu krastaču naučnici kažu da je veoma otrovna i smrtonosna. Dodaju i da se njen veoma snažan i termostabilan otrov, nalazi u koži, polnim žlezdama i mesu.

Konzumacija ove ribe je iz logičnih razloga zabranjena u Evropi, međutim, u Japanu se takozvana fugu riba i danas smatra delikatesom.

Šef laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu Jakov Dulačić je u svojoj izjavi za medije rekao da je ova vrsta veoma rasprostranjena u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku i Crvenom moru.

Poznata je kao migratorna vrsta, koja je u vode oko Hrvatske obale dospela iz Crvenog mora preko Sueckog kanala. Tokom vremena je kao veoma invazivna vrsta uspostavila populaciju u istočnim delovima Mediteranskog mora gde je postala jedna od najopasnijih vrsta.

U Hrvatskoj je prvi put uočena 2012. godine kod ostrva Jakljan koje se nalazi kod Dubrovnika, da bi potom usledile potvrde prisustva od strane ribara i lokalnog stanovniištva i uz albansku i crnogorsku obalu.

Prirodnjački muzej iz Dubrovnika navodi da je u pitanju vrsta koja može da naraste i do 110 cm, iako njena uobičajena dužina iznosi oko 40 cm. Njeno stanište se nalazi na dubinama od 18 do 100 m u blizini koralnih grebena.

Naučnici apeluju da je direktan kontakt sa ovim ribama – ukoliko je to moguće – najbolje izbeći, jer pored otrova koji je nekoliko stotina puta jači od cijanida ima i čeljusti sa zubima koji mogu naneti ozbiljne povrede.

Poslednjih godina ribari sa Kipra su svedočili da zubi ove ribe bez problema kidaju mreže kako bi se dočepale obroka. Ribari takođe tvrde da su ih viđali kako u mrežama jedu hobotnice, sipe i lignje, kao i da je ova veoma invazivna vrsta odgovorna za smanjen ulov od 50 odsto.

Stižu kroz Suecki kanal

Da ovo nije jedina vrsta koja je preko Sucekog kanala stigla u Mediteranske vode govori podatak da je do sada ulovljeno i ispitano oko 800 životinjskih vrsta među kojima se nalaze i papigače, kozije ribe, tamne mramornice i mnoge druge.

Ipak, mnogi se slažu da je srbrnoprugasta riba krastača – Lagocephalus sceleratus, jedna od najizazovnijih vrsta. One pod uticajem klimatskih promena i povećanih temperatura menjaju svoje stanište i migriraju u oblasti gde do skoro nisu beležene.

Koliko je ozbiljan i otrovan problem u pitanju govori i podatak sa Kipra, gde ribari koji ulove ovu vrstu dobijaju po 3 evra za kilogram. Ove ribe se potom spaljuju u posebnim pećima, a procena je da se na ovaj način godišnje uništi oko 50 t ove ribe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here