pixabay.com

Koliko god da volite svog partnera, prirodno je da ponekad imate različite stavove ili neke stvari u ponašaju koje vas nerviraju.

Međutim, jednu reč nikada ne bi trebalo da koristite, čak ni u svađama, tvrdi bračna savetnica Debora Mekfejden za yourtango.com.

– U pitanju reč razvod. Jednom kada ta reč izađe iz vaših usta, ne možete da je povučete, a može da nanese vašem odnosu nepopravljivu štetu – rekla je ona, pa navela tri razloga zbog kojih je ova reč tako opasna za brak.

1. Manipulativna je

Kada izgovorite reč razvod u svađi sa partnerom, to je verovatno da biste ga naterali da ućuti, odnosno da će to okončati raspravu.

– To je čista manipulacija sa vaše strane i možda ćete dobiti ono što želite u tom trenutku, ali će problem nastaviti da postoji i ponovo će ’izaći’.

2. Izaziva stres i anksioznost

Reč razvod je poput ultimatuma koji dajete svom suprugu, a to definitivno ne utiče dobro na vaš odnos. Ukoliko ovom rečju prekidate raspravu sa partnerom, on će se možda “predati” iz straha da vas ne izgubi, a to je veliki stres koji utiče na to da vremenom prestane da se oseća sigurno u braku.

3. Zbog toga će partner razmatrati razvod

– Kada vaš partner čuje reč ’razvod’ u svađi, možda će to doživeti kao pretnju. Bez obzira na to koliko dugo ste u braku, ne treba da koristite reč razvod, osim ako ne nameravate da se razvedete. Nemojte da pominjete razvod u jeku rasprave, kako biste sebi osigurali ’pobedu’ time što ćete naterati partnera da se povuče iz svađe – savetuje Mekfejden.

Ona ističe da pretnja razvodom nikada nije način da rešite probleme u svom odnosu, niti će u tome pomoći. Ako redovno pretite partneru razvodom u raspravama, na kraju će možda doći do trenutka kada će početi zaista da razmišlja o razvodu.

Bračna savetnica preporučuje da prestanete da koristite reč razvod u svađama, a da umesto toga počnete da radite na problemima u vašem odnosu. Rasprava će povremeno biti, što je sasvim normalno, ali to ne znači da ćete da se razvedete. Da do toga ne bi došlo, potrudite se da konflikte rešavate na fer način i da probleme ne gurate pod tepih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here