Tanjug

“Svi podaci na celoj teritoriji govore da imamo manje obolelih, da epidemija ima blagi pad, ali dovoljna je jedna svadba, neko veće okupljanje, proslava sa velikim brojem ljudi, pa da nam poremeti sve brojke, da sve pokvari”, upozorava epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je kazao da je trenutna ocena epidemiološke situacije nepovoljna, ali da je situacija pod kontrolom. To znači da u celini gledano na nivou Srbije imamo zaravnjenu krivu, odnosno stabilizaciju sa blagim padom.

Dodao je da svi podaci na celoj teritoriji govore da imamomanje obolelih koji se javljaju na prvi pregled, oni su nam orijentacija kako se kreće epidemiološka situacija.

– Gledajući taj trend, on ima blagi pad, u velikim gradovima imamo pad i oscilacije koji se kreću iz dana u dan. Očekujem da ćemo u toku sledeće nedelje imati jedno smirivanje i može se reći da će u narednih 15 dana, pod uslovom da se poštuju sve mere, pod punom disciplinom, doći do smirivanja. Stiče se utisak da su se u ovih desetak dana sprovodile mere kod većine stanovništva, ali je dovoljno da bude svadba, okupljanje, proslava ili bilo kakav veći skup i da nam to sve opet poremeti brojke – rekao je Tiodorović za „Blic“.

Do 15. avgusta, kaže, možemo očekivati smirivanje i ako se ispuni odnos discipline, solidarnosti, samosvesti, možda ćemo do kraja avgusta imati mirniju situaciju.

Tiodorović je rekao i da su najave da će vakcina biti gotova na jesen sjajne, ali da treba biti oprezan i dobro proceniti na koju vakcinu će ljudi najbolje reagovati.

2 COMMENTS

  1. А избори су сасвим у реду….е Србијооо шта си дочекалааааа Боже бацај цигле са неба насумично молим ТЕЕЕЕЕЕ

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here