MAN Werk Steyr
Zaposleni zabrinuti: Pogon MAN-a u Štajeru

Pogon nemačkog proizvođača kamiona, autobusa i motora MAN u Štajeru, u Gornjoj Austriji, biće najverovatnije do 2023. godine zatvoren.

To bi ujedno značilo da će 2.300 radnika u gradu na rekama Štajer i Ens, ostati bez posla i moraće da traže drugo rado mesto.

Kriza koju je izazvao virus korona vidno je ugrozila automobilsku industriju, pa su se crne sumnje, konkretno za Štajer obistinile. Da će pogon biti definitivno zatvoren za tri godine neposredno je potvrdio nedavno imenovani direktor MAN -a Andreas Tostman, koji je navodno zatražio od Upravnog odbora fabrike, da otkažu ugovor po kome pogon ostaje u Štajeru do 2030. godine. Umesto toga predloženo je da se u fazama sve zatvori do 2023. godine. Ova vest je naravno zabrinula zaposlene, među kojima je i priličan broj naših zemljaka. Iako nespokojni svi se ipak nadaju da neće doći do najgoreg scenarija.

Pogon MAN -a u Štajeru postoji više od jednog veka. Počeo je da radi 1919. godine, a fabrika je sagrađena čak pet godina ranije, 1914. Do sada su njemu proizvedeni milioni kamiona, autobusa i delova za posebne automobile.

U odnosu na MAN, raduje vest da zaposleni u fabrici za proizvodnju motora BMNj u Štajeru, gde takođe ima mnogo naših zemljaka, ne moraju da brinu za budućnost svojih radnih mesta. Kako je saopštio nedavno imenovani direktor Aleksander Susanek, potpisan je višemilionski ugovor za proizvodnju najviše motora za benzin, ali i drugih za jednu od najpoznatijih automobilskih marki iz Minhena.

– Ne moramo da brinemo za budućnost jer smo već duže vreme orijentisani u pravcu proizvodnje motora na benzin, za razliku od dizela koje smo obustavili. Tu su i alternative, odnosno proizvodnja hibrida i električnih motora, što nam daje razlog za optimizam – obradovao je Susanek sve zaposlene.