Pexels

​Dijabetes tipa 2 sve je rasprostranjeniji, a povišen nivo šećera u krvi može imati ozbiljne posledice na zdravlje.

Stručnjaci često otkrivaju namirnice i napitke koji pomažu u kontroli šećera u krvi, a sada su otkrili da ga jedno povrće snižava za čak 50 posto.

Nalazi, koji su predstavljeni na godišnjem sastanku Društva endokrinologa u San Dijegu, otkrili su da luk može “snažno da snizi” visok nivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola kada se daje uz antidijabetik metformin.

– Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u liečenju obolelih od dijabetesa – rekao je vodeći autor studije Entoni Odžieh sa Univerziteta Delta.

– Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje – dodao je on.

Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice na svetu. Sve vrste luka su lekovite, tako da ne možete pogrešiti s izborom.

Grci su ga često jeli jer su verovali da čisti krv od otrova, što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga lekovita svojstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here