Jeftiniji stanovi ako se smanje takse

0

Stanvoi u beogradus us najskuplji u Srbiji zbog najviših taksi
 

Vlasnik kompanije “Napred” Dobrosav Bojović kaže da se danas po gradovima Srbije već može kupiti stan za 500 evra po kvadratu zato što su u tim gradovima cene i zemljišta i komunalnih usluga male.

 

– Cena izgradnje je svuda ista, ali su, na primer, u Beogradu najveći trošak građevinsko zemljište i takse. Kada bi to bilo ukinuto, cena kvadrata mogla bi biti daleko manja nego danas. U Beogradu u trećoj zoni bar za 200 evra – kaže Bojović.

Potpredsednik građevinsko-industrijske komore Srbije Goran Rodić kaže da se čista cena gradnje u Srbiji kreće između 250 i 500 evra po kvadratu, u zavisnosti od opremljenosti zgrade, spratnosti, kvaliteta drvenarije, pratećih sadržaja poput lifta ili parkinga.

 

– Stan po ceni od 400 evra po kvadratu je moguće izgraditi samo ako je zemljište besplatno, a komunalne takse i sva davanja koja idu državi prepolovljena. Da je država smanjila takse, kvadrat stana u naselju Stepa Stepanović bio bi 770 evra, što je daleko povoljnije od 1.300 evra, po koliko se danas prodaje – kaže Rodić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here