Jelašić: Mere u slučaju nestabilnosti dinara

0

Razume Dinkićevu brigu što je poskupeo evro: Radovan Jelašić
 

 

Naglasivši da je osnovni cilj NBS da postigne i održi stabilnost cena, Jelašić je za B92 rekao da će kurs dinara teško iznositi kao pre godinu i po dana – 76 ili 77 dinara za evro, jer je u poslednja tri meseca bilo mnogo manje direktnih stranih investicija i priliva deviza, a više tražnje za evrima.

Jelašić je rekao da razume zabrinutost ministra za ekonomiju i regionalni razvoj i predsednika G17 plus Mlađana Dinkića zbog porasta kursa domaće valute, jer nije popularan njen porast sa 97 na 99 dinara za evro u okolnostima kada se nastavlja sa zamrzavanjem plata i penzija i smanjuje javna potrošnja, iako takav kurs ne utiče na cene.

 

Podsetivši da je lane priliv stranih investicija iznosio 1,3 milijarde evra, dok je pre tri godine iznosio tri ili četiri milijarde evra, Jelašić je rekao da su devizne rezerve veće, ali da su povećane na osnovu duga.

 

Ističući da svaki put kada je dnevni promet prenizak NBS proda određenu sumu evra da bi tržiše funkcionisalo, on je naveo da je za poslednja tri meseca prodato manje deviza nego u tom periodu lane i da je slabljenje dinara za ta tri meseca manje nego što je tada bilo.

 

Ističući da je štednja građana dvostruko veća od njihovog duga, jer štednja iznosi 6,2 milijarde a dug 3,4 milijarde evra, Jelašić je dodao da su se banke više zaduživale u inostranstvu, nego što su se razduživala preduzeća i da je povećan javni dug u 2009.

On je rekao da je u pregovorima sa MMF-om dogovoreno da se razgovori o penzijama sa tom finansijskom institucijom nastave u maju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here