Jelašić: Preti nam grčki scenario

0

On je na "Biznis forumu Kopaonik" istakao da problem Srbije jeste domaća tražnja, ali da rešenje ne može biti povećanje tekuće potrošnje, već rast javnih investicija, za šta je već obezbeđen novac.

 

Ne sme nam se rast zasnivati na prekomernoj domaćoj potrošnji: Radovan Jelašić
 

Jelašić je naglasio da će najveći izazov u 2010. godini biti tekuća potrošnja, odnosno u kojoj meri će kretanje plata i penzija odrediti politika, a u kojoj meri ekonomske kategorije.

 

Čelnik NBS je izrazio nadu da će Srbija istrajati u izbegavanju "zamki prošlosti" , ističući da tražnja mora doći od investicija, a ne rasta domaće pottrošnje, što je lakše rešenje.

 

Jelašić je ukazao da u 2010. godini neće biti značajnog povećanja kredita banaka, dok će konsolidovani deficit budžeta obuhvatiti četiri odsto bruto-društvenog prozivoda (BDP), a platno-bilansni deficit između osam i devet odsto BDP.

Guverner je napomenuo i da je od septembra 2008. godine do danas dinar oslabio prema evru 30 odsto, pri čemu je 24 procenta tog slabljenaj zabelezeno od septembra 2008. do februara 2009. godine.

Inflacija je, prema rečima Jelašića, u 2009. godini ostala u planiranim okvirima, uprkos rekordnom rastu regulisanih cena i značajnom slabljenju dinara, pošto je zebeležen i pad tražnje, a plate i penzije bile su zamrznute.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here