Vrhovni komandant NATO za Evropu dao je dobre preporuke Srbiji tokom posete Beogradu, ocenila je direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić. 

– Poruke koje je u Beogradu poslao američki general Ted Volters, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, pokazuju da je Srbija pouzdan partner i faktor stabilnosti u regionu, a značajne su i za naredni period i rešavanje kosovskog pitanja – kaže direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

Ona ocenjuje Voltersove poruke u Beogradu kao odlične i dodaje da su sinhronizovane sa porukama koje je poslao francuski predsednik Emanuel Makron, ali i gestovima francuske vlade, koja je, između ostalog, odobrila prodaju Srbiji raketnog sistema malog dometa Mistral.

Volters je juče boravio u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem.

Milić ocenjuje da je ključna poruka sa sastanaka s državnim vrhom Srbije obnavljanje svih kanala komunikacije sa Kforom, u svakom trenutku i bez odlaganja, odnosno otvaranje takozvane vruće linije.

– Videli smo koliko je opasno i nezgodno kada su preterano naoružane formacije kosovske policije ulazile na sever Kosova i, po mom mišljenju, sprovodile operacije, bez obzira da li su legalne, sa prekomernom upotrebom sile pa je došlo do nepotrebnih tenzija sa Kforom. Zato je ova vruća linija dobra vest – navodi Milić.

Ona je navela da su pohvale Srbiji i procena da je pouzdan partner i faktor stabilnosti veoma važne i za period koji predstoji kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja.

– Očito je da ćemo u septembru imati bar nameru Makrona da se obnovi dijalog sa Kosovom. Čujemo i ocene Rikera, ali i penzionisanog bivšeg američkog komandanta za Evropu Hodžisa koji je naglasio značaj Srbije kao pouzdanog partnera i intenzivnije uključivanje SAD u dijalog pod okriljem EU – zaključila je Milić

Ističe da je veoma važno što je Volters pohvalio Srbiju za doprinos učešću u multinacionalnim operacijama koje vode UN i EU i podseća da je i načelnik generalštaba VS general Milan Mojsilović slične pohvale dobio u UN.

Ona navodi da je Volters istakao da je Srbija faktor stabilnosti u regionu, što je veoma značajna poruka, budući da postoje komentari iz Prištine i Sarajeva, i od nekih zvaničnika i iz nevladinih organizacija, koje tvrde suprotno.

Ona kaže da je Volters došao u periodu kada je najavljeno da će biti otvoren i Francuski regionalni centar za razvoj, pandan američkom USAID i nemačkom GIZ-u, te ističe da se poklopila i sa prodajom Mistrala, što sve pokazuje da je Srbija postala pouzdan partner.

Primećuje da su zapadne sile veoma obazrive u prodaji naoružanja i oružja drugim državama i to se ne bi desilo da nisu procenile da je Srbija postala pouzdan partner.

– To je jako dobar znak. A dobar znak je u kupovina francuskih helikoptera i, što je još bitnije, saradnja na duge staze sa Zavodom Momo Stanojlović u Batajnici za obnavljanje gazela – navodi Milić.

Ocenjuje i da je prodaja Mistrala izazvala potpuno neprimerenu reakciju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Ona podseća da Srbija, za razliku od Kosova koje nije ni u Partnerstvu za mir, ima Individualni akcioni plan sa NATO i da će i drugi krug biti usaglašen.

Milić ocenjuje da je Volters došao u region da se upozna sa situacijom, te da će posle Beograda ići i u Sarajevo i Prištinu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here