Jeremić povlači ambasadora iz C. Gore

0

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je oštar demarš predstavniku Vlade Crne Gore u Beogradu povodom odluke o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa privremenim institucijama u Prištini, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Pozvan u Beograd na konsultacije: Zoran Lutovac

"Uspostavljanje diplomatskih odnosa Vlade Crne Gore sa Prištinom narušava regionalnu stabilnost i otežava uspostavljanje najboljih mogućih odnosa među susedima, što je prioritet Vlade Republike Srbije",navedeno je u saopštenju.

 

 

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas, povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Prištine i Podgorice, da je Srbija bila prinuđena da na oštar diplomatski način odgovori na tu odluku Podgorice i da povuče svog ambasadora iz Crne Gore na konsultacije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić

Jeremić je istakao da je Srbija više puta javno govorila da će odgovoriti na jasan način ukoliko dođe do uspostavljanja diplomatskih odnosa između Podgorice i Prištine i da je tim povodom predstavniku Crne Gore u Srbiji danas predat oštar diplomatski demarš.

 

Šef diplomatije je rekao novinarima da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije povuklo ambasadora Lutovca na konsultacije u Beograd.

 

Međutim predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je danas da neće potpisivati akte razmene ambasadora sa Kosovom dok ne bude rešeno pitanje priznanja crnogorske manjine i njenog predstavljanja u kosovskoj vlasti.

 

"Ja svakako neću potpisivati akte razmene ambasadora dok crnogorska nacionalna zajednica normativno jasno ne bude priznata za manjinu i ne bude joj obezbeđeno autentično predstavljanje u vlasti Kosova", naglasio je Vujanović.

 

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović

 

On je ponovio da je javno više puta saopštio da je nadležnost Ministarstva inostranih poslova da, nakon odluke Vlade o priznanju nezavisnosti Kosova, sa njim uspostavi diplomatske odnose realizujući tu odluku.

 

"Mislim da je značaj tog implementacionog čina ukupno prenaglašen, jer on predstavlja samo diplomatsko sprovođenje već donete odluke", naveo je Vujanović.

On smatra da pre razmene ambasadora sa Kosovom treba sa njim rešiti otvorena pitanja.

Crna Gora i Kosovo danas su uspostavili diplomatske odnose razmenom pisama ministara inostranih poslova Milana Roćena i Skendera Hisenija, saopštila je Vlada Crne Gore. 

 

Odložena poseta crnogorskog ministra Beogradu

 

Poseta ministra odbrane Crne Gore Bora Vučinića Beogradu, najavljena za 18. januar, odložena je do daljnjeg, rečeno je u Ministarstvu odbrane Srbije.

To Ministarstvo je prethodno saopštilo da će Vučinić i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac potpisati 18. januara Sporazum o razmeni sredstava i dokumentacije između vlada dve države.

Do posete neće doći dok god je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac, po nalogu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, na konsultacijama u Beogradu povodom odluke crnogorskih vlasti da uspostave diplomatske odnose sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, nezvanično se govori u srpskom ministarstvu odbrane.

  

 

Opozicija osudila uspostavljanje diplomatskih odnosa

 

Crnogorska parlamentarna opozicija žestoko je danas kritikovala vlast zbog odluke o uspostavljanju diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, ističući da je, umesto toga, trebalo raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Najuticajnija, Socijalistička narodna partija smatra da je odlukom o uspostavljanju diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine još jednom prekršena volja građana.
 

Potpredsednik te stranke Vasilije Lalošević je rekao da će biti interesantno čuti kako će na ovaj potez reagovati predsednik Filip Vujanović koji je najavio da neće potpisati ukaz o imenovanju ambasadora dok ne bude rešeno pitanje crnogorske nacionalne manjine na Kosmetu.

 

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocenio je da je uspostavljenje diplomatskih odnosa izmedu Crne Gore i nelegalno proglašene države Kosovo "osveta organizovanog kriminala državi Srbiji i ukupnom srpskom narodu".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here