Jeremić: Sa Prištinom razgovori samo o statusu

0

 

 

"Što se tiče stanja na terenu, mehanizmi razgovora postoje i definisani su u SB UN kroz plan u šest tačaka, koji predviđa učešće Euleksa, UN i Srbije. Ti razgovori su dali dobre rezultate kad je u pitanju rad policije, a spremni smo da ih nastavimo i po drugim pitanjima," rekao je Jeremić u izjavi "Blicu."

 

Jeremić je ocenio da će pregovori o statusu Kosova morati da počnu kada Međunarodni sud pravde u Hagu izađe sa svojim mišljenjem i posle glasanja u Generalnoj skupštini UN.

 

"Priština ne pokazuje nikakvu zainteresovanost kada je reč o pronalaženju kompromisnog rešenja za budući status Kosova. Štaviše, na takvu ponudu predsednika Srbije u Savetu bezbednosti odgovorili su pretnjama da će to izazvati nove sukobe. Ne očekujem da će na to biti spremni pre iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde, a verujem da posle toga neće imati izbora," rekao je Jeremić.

 

Povodom odbijanja najviših predstavnika kosovskih vlasti da se na skupovima pojavljuju tako što ih predstavlja zvaničnik UN i u formatu Unmik Kosovo, Jeremić je naglasio da će glas Prištine na regionalnim skupovima i dalje moći da se čuje samo pod uslovima koji su definisani Rezolucijom 1244.

 

"Srbija ce nastaviti da bude fleksibilna i da u okviru međunarodnih normi sarađuje sa svim činiocima u regionu," istakao je Jeremić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here