Jeremić se zahvalio Kubi na podršci

0

 

Posle sastanka sa šefom kubanske diplomatije Brunom Rodrigesom Pariljom, Jeremić je istakao odlične odnose Srbije i Kube i naglasio značaj daljeg jačanja bilateralnih veza.

"Kuba čvrsto stoji na poziciji koju je zauzela i u zvaničnom aktu svog parlamenta, da ne priznaje jednostano proglašenu nezavisnost Kosova i odbacuje Ahtisarijev plan", rekao je Jeremić.

 

"Kuba će, zajedno sa Srbijom, nastaviti snažno da se zalaže u svim međunarodnim organizacijama da dođe do novih pregovora koji će doneti kompromisno rešenje za status Kosova“, istakao je Jeremić.

 

Šef srpske diplomatije je rekao da je sa domaćinima u Havani razgovarao i "o jednom izuzetno delikatnom pitanju koje opterećuje odnose Kube i jednog broja evropskih država kada je reč o stanju ljudskih prava" i preneo zabrinutost kada je reč o štrajku glađu političkih disidenata.

 

 

"Izrazio sam spremnost Srbije da pomogne u premošćavanju nesporazuma po tom pitanju", izjavio je Jeremić.

 

Jeremić je rekao da je sastanak sa kubanskim ministrom za trgovinu i strana ulaganja Rodrigom Malmijerkom bio uvod za sastanak Mešovitog komiteta Kube i Srbije, zakazan za 6. jul. Šef kubanske diplmatije Pariljo je istakao zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa, složivši se da još postoje velike mogućnosti za saradnju u sferi nauke i ekonomije.

 

Pariljo je zahvalio Srbiji na solidarnosti i podršci u Ujedinjenim nacijama za ukidanje ekonomskih, finansijskih i trgovinskih sankcija SAD protiv te zemlje, prenose kubanski mediji.

 

Prilikom posete Kubi ministar Jeremić je položio venac na spomenik kubanskom nacionalnom heroju Hoseu Martiju, začetniku borbe za oslobađanje Kube od kolonijalnijalizma.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here