youtube.com/N1
Vuk Jeremić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi za Srbiju bilo mnogo bolje kada bi predsednik SNS-a Aleksandar Vučić u nastavku dijaloga o Kosovu i Metohiji počeo da se “pravi da je normalan, umesto što namerava, po sopstvenim rečima, da se pravi lud – koliko god mu to lično bilo prirodnije” i da bi to imalo blagotvoran efekat u međunarodnom prostoru, u kojem se opšti sa prilično ozbiljnim ljudima. 

– Vučić je rekao da će kosovski Albanci na kraju neizbežno dobiti punu nezavisnost. Time je zadao fatalni udarac našoj pregovaračkoj poziciji, jer druga strana više nema motiv da napravi bilo kakav ustupak. Verujem da Vučić to ne bi izgovorio da je bio u potpunosti priseban – rekao je Jeremić u intervjuu Slobodnoj televiziji.

Jeremić je istakao da su pregovori o Kosovu i Metohiji u poslednjih sedam godina “vođeni diletantski”, jer su Albanci nepovratno dobili sve što im ide u korist, poput rasformiranja organa srpske države na severu pokrajine i međunarodnog pozivnog broja, dok je Zajednica srpskih opština, jedino što je dogovoreno u interesu Srba, ostala mrtvo slovo na papiru.

– Ne može o Kosovu ozbiljno da pregovara pajac poput Marka Đurića – to bi morao da radi neko ko ima daleko više znanja i iskustva u diplomatiji – rekao je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN.

Jeremić je istakao da se ne može trgovati suverenitetom države i teritorijom, i dodao da bi članstvo Prištine u UN predstavljalo ne samo istorijski poraz, već nas i uvelo u nove opasnosti jer bi se, između ostalog, time otvorili apetiti brojnih domaćih i stranih aktera da redefinišu svoje interese imajući u vidu spremnost Srbije na promenu sopstvene granice.

Predsednik Narodne stranke je naveo da platforma Beograda u pregovorima mora biti utemeljena na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustavu Srbije.

– Ni u slučajevima Kipra i Irske, niti u bilo kom drugom slučaju teritorijalnog spora posle Drugog svetskog rata, nikada nijedna strana nije bila spremna da u miru formalno odustane od dela svoje teritorije. To ne bi smela ni Srbija – rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi se pre diskusije o međunarodno-pravnom statusu pokrajine morala razrešiti pitanja suštinski važna za život ljudi, poput imovine, bezbednosti, trgovine, slobode kretanja, i obezbediti trajna garancija statusa svetinja Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Narodne stranke je, upitan o odnosima na političkoj sceni, istakao da je ta stranka poslednja koja bi pravila bilo kakvu vrstu pogodbe sa Vučićevim režimom.

Jeremić je naveo da Savez za Srbiju dobro funkcioniše, i dodao da su za promenu vlasti neophodni nastavak protesta, potpuni bojkot institucija i jedinstven nastup opozicije.

Jeremić je ocenio da vlast SNS-a neće “tek tako lako otići nakon brojanja glasova ili poslanika koji bi činili novu većinu, već će to, po svoj prilici, zahtevati dodatne napore”.

Izvor:
Danas

1 COMMENT

  1. Pa dobro Jeremicu nisu li Demokrate svojom politikom otjerale Ruse sa Kosova i Metohije ,i ko je pregovore prebacio iz UN u Brisel opet Tdic i demokrate , a sad se borite opet za vlast ,zar ne ,a ovo finansiranje za vasu opziciju iz Makedonije ,sve je prljavo u vasoj opziciji ,umoran je narod od tolikih lopova ,Djilas se obogatio kao politicar ,zakonom mu treba zabranti da se bavi politikom

    Hvala

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here