Jeremiću “prijateljski savet” sa zapada

0

 

Ministar se i dalje bavi Kosovom: Vuk Jeremić

 

 

Prema ovim navodima, od Jeremića se traži i da se uzdrži od "avanturističkih" akcija pošto Međunarodni sud pravde da mišljenje o legalnosti secesije Kosova.

 

Prema informacijama ovog sajta, pozivajući se na "neimenovani izvor", navodi se da je pet najvećih zapadnih sila prošle nedelje uputilo ovaj "savet" Jeremiću u formi diplomatske note. Dodaje se da je ovaj dopis upućen samo na adresu ministra Jeremića, a ne i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

 

"Sve do sada smo tolerisali agresivnu retoriku Srbije o Kosovu, zato što smo verovali da će, kako vreme prolazi, to biti sklonjeno sa agende. Naši partneri u Beogradu su nam rekli da izjave ministra Jeremića o Kosovu imaju za cilj da zaštite predsednika Tadića od napada srpskih nacionalista, a da je inicijativa traženja mišljenja od MSP-a o legalnosti proglašenja Kosova bila samo manevar kojim se Kosovo sklanja sa političke agende u Srbiji. Ali, ništa od toga nije slučaj i Kosovo i dalje nastavlja da bude najveća politička tema u Srbiji“, navodi ovaj sajt.

 

Sajt WAZ.EUobserver.com je, kako je navedeno na sajtu, servis za pružanje izveštaja i analiza o odnosima između EU i zemalja jugoistočne Evrope. Isti sajt je pre dva dana objavio i analizu prema kojoj će Srbija postati član EU najranije 2018. godine, a realno 2020. Ovaj sajt su osnovali "VAC medija grupa", koja u svom sastavu ima 46 novina u Nemačkoj i jugoistočnoj Evropi i sajt EUobserver.com, vodeći internet servis koji pokriva EU teme. Medijska grupa VAC u Srbiji ima vlasništvu u dnevnim listovima "Politika" i "Dnevnik" iz Novog Sada. Prema pisanju „Pressa“, tekst sa gotovo istim informacijama koje je objavio ovaj sajt nedavno je poslao i jedan srpski dopisnik VAC-a iz Brisela. Međutim, njegov tekst nije objavljen.

Dodaje se i da su vodeći američki i EU zvaničnici postali nervozni zbog Jeremićevog lobiranja da na dan kada Sud pravde donese mišljenje o Kosovu bude sazvano "posebno zasedanje Generalne skupštine UN".

 

"Cilj ove Skupštine je da Srbija dobije podršku za ponovno otvaranje teme o statusu Kosova, koju Vašington i vodeći glavni gradovi Unije, osim Madrida, smatraju završenim“, navodi se u ovom tekstu.

 

Međutim, ambasade SAD, Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske ili ne žele da govore o ovoj navodnoj "diplomatskoj noti" koja je upućena Vuku Jeremiću, ili tvrde da to nije istina.

 

Savetnik za medije i odnose sa javnošću i portparol ambasade Nemačke u Beogradu Marko Čadež rekao je za "Press“ da "diplomatska nota koju pominje sajt WAZ.EUobserver.com ne postoji".

 

"Samim tim, svi navodi u noti su izmišljeni“, kategoričan je Čadež.

 

U ambasadi Velike Britanije u Beogradu su rekli da ne komentarišu "spekulacije, a posebno ne informacije neimenovanih izvora". U ambasadi Francuske je rečeno da "nisu upoznati o navodnoj diplomatskoj noti", a u ambasadama SAD i Italije u Beogradu nisu želeli da se izjašnjavaju ovim povodom.

 

Novinaru "Pressa“ u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kratko je rečeno da "nemaju komentar".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here