EPA-EFE/OMER MESSINGER
Nikol Pašinjan

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da Jermeni u Nagorno-Karabahu neće moći da prežive pod kontrolom Azerbejdžana.

– Jermeni Nagorno-Karabaha suočavaju se sa egzistencijalnom pretnjom, a rešenje ovog problema je samo jedno – međunarodna zajednica mora da prizna pravo Nagorno-Karabaha na samoopredeljenje u okviru principa ‘otcepljenja radi spasenja’ – rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, to jednostavno ne dolazi u obzir i međunarodna zajednica mora da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

– I meni je, inače, drago što je u Evropi ovaj proces već započeo na nivou lokalne samouprave, gradskih veća. I nadamo se da će se proširiti – dodao je premijer.

Pašienjan je primetio da su nedavno objavljeni video-snimci bombardovanja prestonice Nagorno-Karabaha Stepanakerta, koje su snimili predstavnici međunarodnih medija.

– Obratio sam pažnju da se na tim snimcima, na tim mestima na koja se bacaju bombe, ne samo da nema vojne infrastrukture, već uopšte nijednog vojnika. To se radi u okviru genocidne politike. Zadatak (predsednika Azerbejdžana Ilhama) Alijeva, Azerbejdžana, kao i ranije, ostaje genocid nad Jermenima iz Nagorno-Karabaha, odnosno ubistvo, deportacija i etničko čišćenje – naglasio je Pašinjan.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija. Lideri Rusije, SAD i Francuske pozvali su sukobljene strane da prekinu borbena dejstva i počnu pregovore bez preduslova.

Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre pokušan je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here