H. M. Vujičić
Gost "Vesti": Đorđo Sini

Čuveni italijanski pijanista i kompozitor, maestro Đorđo Sini proživeo je, kaže, jesenju bajku u Beogradu gde je opet prešao prag dvorane Kolarčeve zadužbine kao 5. maja 1999. kad je dirigovao na koncertu u želji da muzika nadjača prasak bombi i detonacija.

Neraskidiva veza sa prijateljima iz Beogradskog gudačkog kvarteta, a posebno sa našim poznatim violončelistom Dušanom Stojanovićem postala je još jača. Maestro Sini je gostovao u Beogradu na poziv ovog renomiranog srpskog kamernog ansambla. U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine je 24. novembra 2021. održan koncert na kome je opet preuzeo ulogu dirigenta. Solisti na koncertu bili su Dušan Stojanović i Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević (violine) i Ivana Gladović Erčić (viola), a uz pratnju simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”. Izvodila su se dela Luiđija Bokerinija, Volfganga Amedeusa Mocarta i Edvarda Elgara. Na kraju koncerta maestro je predstavniku “Biničkog” poklonio skulpturu “Anđeo”, delo umetnice Bettdž Gobbo,
u znak zahvalnosti za saradnju.

– Anđeo je simbol mira, a ranjeni anđeo predstavlja sve branioce koji su živote položili u temelje vaše današnje slobode i bezbrižnosti – objašnjava ovaj umetnik.

Arčibald Rajs iz Italije, kako su ga nazvali mnogi srpski prijatelji, bio je i gost Dopisništva “Vesti”. Boravak u Beogradu iskoristio je i za promociju svog najnovijeg CD “Angels on mdž piano” (“Anđeli na mom klaviru”) u Istorijskom muzeju Srbije.

POPLAVA EMOCIJA: Nastup u Kolarčevoj zadužbini

– Maestro Sini je predstavio svoj CD svirajući nekoliko kompozicija, a čitani su i njegovi autorski tekstovi. Pročitana je i kratka pesma “Moja nostalgija”, književnice i dopisnice “Vesti” iz Vićence Rade Rajić Ristic. Ovom promocijom je zaokruženo kratko i vrlo uspešno gostovanje maestra Sinija u Srbiji. Napominjem da su njegov dolazak u Srbiju pomogli Italijanski institut za kulturu u Beogradu, udruženje UNICA ART i Beogradski gudački kvartet, a izvršni organizator sam bio ja – otkriva Dušan Stojanović.

Đorđo Sini nije krio emocije pričajući o boravku u Srbiji:

– Kad sam kročio nogom na beogradski trotoar, preplavila su me snažna osećanja. Oči su mi se napunile suzama, zbog sreće, nostalgije, tuge… Bio je to snažan treptaj duše. Činilo se kao da nisam ni odlazio iz Beograda. Svi su mi priredili dobrodošlicu, koju bi svaki gost mogao samo da sanja. Na koncertu sam se osećao uzvišeno i veličanstveno, bila mi je velika čast da dirigujem orkestrom “Stanislav Binički”. Deset minuta aplauza me je ganulo, malo mi je trebalo da zaplačem. Te čudesne trenutke poneo sam sa sobom nazad u Italiju i već razmišljam o sledećem susretu s beogradskom publikom. Nadam se da sam i ja ostavio lep utisak na Beograđane. Beograd i Srbija su mi bili i ostaće u srcu – kaže veliki prijatelj Srbije.

Sa dr Dušicom Bojić, direktorkom Istorijskog muzeja

Poruke prijateljstva

Maestro Sini je doneo pisma gradonačelnika Treviza i Kaziera Marija Kontea Renca Karareta, upućena prvom čoveku Beograda Aleksandru Radojičiću i svim građanima.

“Grad Beograd je za sve nas primer istrajnosti i preporoda. I zato želim da izrazim moj omaž gradonačelniku i građanima da nastave da uporno štite i vrednuju jedinstvo i mir za koje su se dugo borili”, poručio je Karareto.

“Drago mi je da Vi, maestro Sini, nastupate na prestižnom mestu, kao što je Kolarac, ujedno bih Vas zamolio da prenesete moje i pozdrave svih građana Treviza prisutnima na koncertu sa željom da muzika uvek bude sredstvo za spajanje naroda”, napisao je Konte.