Jeste li spremni za Noć veštica?

0

 

Sve je spremno za Noć veštica

 

Proslava Noći veštica ima korene u keltskom prazniku Samhainu i prvobitno je bila paganski običaj odavanja počasti mrtvima.Danas je to prilika za decu i odrasle da izborom kostima zaplaše jedni druge, dok trgovci u maloprodaji očekuju da će zaraditi tri milijarde i tri stotine miliona dolara, čak pet odsto više nego prošle godine.

 

Kada padne mrak, kostimirana deca idu od vrata do vrata tražeći slatkiše i uzvikuju "nestašluk ili čašćavanje" ("trik or trit"), odnosno pozivaju vlasnike da im daju slatkiše, jer će u protivnom napraviti neki nestašluk, poput bacanja jaja ili brašna na prozore njihovih kuća.

Za Noć veštica se tradicionalno izdube i ukrase bundeve, a na godišnjoj paradi u Njujorku učestvuje na hiljade ljudi.

Noć veštica svake godine je povod za policiju više saveznih država u SAD da sprovede provere osobe osuđivane za seksualne delikte, čije su žrtve deca. Prema podacima Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu decu u SAD ima 685.515 registrovanih seksualnih prestupnika.

U Hjustonu registrovanim seksualnim prestupnicima nije dozvoljeno da za Noć veštica ukrašavaju kuće, dele slakiše deci, pale svetla ne verandama, kao ni da otvaraju vrata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here