Ambasada Srbije
Zasluženo: Ambasadorka Janković je uručila priznanja đacima

U Ambasadi Srbije u Berlinu svečano su dodeljene nagrade učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Nemačkoj za najbolje radove napisane u okviru literarnog konkursa povodom Dana slovenske pismenosti.

Ovaj konkurs je, na inicijativu ambasadorke dr Snežane Janković, realizovan drugu godinu za redom, a đaci su učestvovali sa radošću i velikim interesovanjem. Tema ovogodišnjeg konkursa “Jezik, čuvar našeg identiteta – zašto je bitno da učimo srpski jezik” podstakla je 56 učenika od 1. do 8. razreda osnovne škole sa teritorije cele Nemačke da kroz literarni iskaz pokažu šta i koliko im znači srpski jezik.

Dodeljeno je 12 nagrada u dve uzrasne kategorije, a komisija za dodelu nagrada imala je težak zadatak da od pristiglih radova izabere najuspešnije. Najbolji radovi nagrađeni su pohvalnicama i knjigama naših čuvenih pisaca koje je obezbedila Ambasada, dok je ostaloj deci Ambasada dodelila prigodne pohvalnice za učešće.

Priredili prigodan program: Učenici iz Berlina sa nastavnicama Marijom i Mirjanom

Svečanoj dodeli diploma prisustvovali su nagrađeni učenici, njihovi roditelji, nastavnici Marija Aleksić, Mirjana Stefanović, Sonja Zrnić, Bojana Rakonjac, Tatjana Filipović, Tatjana Hot, Slađana Dunjić i Biljana Bukinac, koordinatorka vaspitno-obrazovnog rada u inostranstvu.

Nastavnice iz Berlina Marija Aleksić i Mirjana Stefanović pripremile su sa svojim učenicima prigodan program, a nastupi učenika nagrađeni su gromkim aplauzom. Program je upotpunjen gostovanjem predstavika Karlovačke gimnazije. U okviru programa nagrađeni učenici su pročitali svoje radove i oduševili publiku od koje su dobili gromke aplauze.

Nagrade je đacima uručila ambasadorka dr Snežana Janković. Ona je potom, između ostalog, istakla da je zajednički zadatak Ambasade i Dopunske škole na srpskom jeziku da kod naše dece u rasejanju neguju srpski jezik i ćirilično pismo, čuvajući na taj način i njihov identitet i svest o korenima. Zahvalila je roditeljima, koji pored brojnih obaveza značajno doprinose radu dopunskih škola u Nemačkoj i izdvajaju vreme kako bi njihova deca redovno pohađala nastavu srpskog jezika.

Ambasadorka sa Ognjenkom Kojadinović i Nevenom Marinković

Biljana Bukinac, koordinatorka obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu kaže da su svi u dopunskoj školi veoma zahvalni Ambasadi Srbije u Berlinu za mogućnost da učenici na ovaj način iskažu sve svoje veštine, kreativnost i afirmišu svoja postignuća.

– Posebno smo srećni što naši učenici prepoznaju mogućnost koju nudi Ambasada i nadahnuto i inspirativno učestvuju u konkursu. Pohavljujemo sve učenike koji su uložili trud i poslali radove i zahvalni smo nastavnicima koju su im u tome pružili podršku, ohrabrivali ih i bodrili. Za naše učenike i roditelje je posebno važno što naša Ambasada otvara vrata i pruža gostoprimstvo na tlu Srbije van matice i time jača osećaj pripadnosti. Svi prisutni na manifestaciji osećali su se u Ambasadi kao kod kuće i bar za kratko osetili pravi duh Srbije – istakla je Bukinac.

“Vesti” će u narednom periodu pojedinačno predstaviti nagrađene učenike.

NAGRAĐENI UČENICI

U kategoriji od 1. do 4. razreda, nagrađeni učenici su:

1. mesto: Luka Kukić, 4. razred, Bad Filbel

2 mesto: Nevena Marinković, 2. razred, Minhen

3. mesto: Ognjenka Kojadinović, 4. razred, Berlin

4. mesto: Tadija Rašić, 4. razred, Hamburg

5. mesto: Đurđa Patković, 3. razred, Haldenzleben

Specijalna nagrada: Veronika Jovičević, 4. razred, Gravenbruh

Učenica Tea Radivojac iz Frankfurta sa nastavnicama i ambasadorkom

U kategoriji od 5. do 8. razreda, nagrađeni učenici su:

1. mesto: Atanasije Perišić, 6. razred, Berlin

2. mesto: Tea Radivojac, 7. razred, Frankfurt

3. mesto: Magdalena Jovičević, 6. razred, Gravenbruh

4. mesto: Sofija Zelenović, 8. razred, Hamburg

5. mesto: Nika Žurkić, 5. razred, Ešborn

Specijalna nagrada: Jovana Valentina Grob, 5. razred, Hamburg

Nastavnice na okupu

Manifestacija u ambasadi je bila prilika da se okupe nastavnici, pa je pre svečane dodele nagrada održana i prva sednica Nastavničkog veća nastavnika za koje je zadužena koordinatorka Biljana Bukinac. Sednici su prisustvovale nastavnice Marija Aleksić i Mirjana Stefanović iz Berlina, Sonja Zrnić i Bojana Rakonjac iz Hesena, Tatjana Filipović iz Hamburga i Slađana Dunjić iz Bremena.

Razmena iskustava: Sednica Nastavničkog veća

Razgovaralo se o unapređivanju obrazovno-vaspitnog rada, širenju obuhvata učenika, realizaciji redovne nastave i časova slobodnih aktivnosti. Kako nastavnici nemaju priliku da se često viđaju, razmene iskustva, ideje, nastavne materijale i neposredno dogovore oblike saradnje, sednica je protekla u veoma dobroj atmosferi i konstruktivnoj razmeni.