Vesti
PRIZNANjE ZA RAD U RASEJANjU: Ljubiša Simić i Vidak M. Maslovarić

U prostorijama Udruženja književnika Srbije (UKS) u Beogradu nedavno je uručeno priznanje Ljubiši Simiću, pesniku, piscu, kulturnom delatniku i predsedniku Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta. Tom prilikom je održana i promocija romana “Preludijum”, književnice Slavice Mastikose koja se posle višegodišnjeg boravka u metropoli na Majni vratila u zavičaj.

Simiću je Plaketa sa likom Sime Matavulja dodeljena za ukupni stvaralački opus još 2021. godine, ali je zbog pandemije tek sada upriličeno uručenje. Plaketu je uručio Vidak M. Maslovarić, član uprave UKS, sekretar Odbora za međunarodnu saradnju.

ODGOVARALA I NA PITANjA ČITALACA: Slavica Mastikosa

Lauret ističe da mu je posebno drago što je dobio nagradu koja nosi ime velikog književnika koji je bio prvi predsednik Srpskog književničkog društva (1905), čiju tradiciju danas nastavlja Udruženje književnika Srbije.

– Zaista sam počastvovan što mi je uručeno tako visoko priznanje naše matične kuće – Udruženja književnika Srbije. Udruženje pisaca Sedmica je književna zajednica UKS i od osnivanja 1995. godine nalazi čvrsto uporište u UKS, koje pisce u rasejanju podstiče i poziva da stvaraju na maternjem jeziku. UKS je prva adresa u domovini gde pisci iz rasejanja mogu da svrate i osete toplinu zavičaja i naše maternje reči nasušne. Naš maternji jezik je jedini imetak koji smo poneli sa sobom i koji čuvamo kao najveću relikviju da se ne izgubimo u tuđem svetu. S toga ovo priznanje obavezuje i potvrđuje koliko je važna veza s maticom, jer bez te podrške opstanak našeg naroda u dijaspori je nezamisliv – rekao je Simić.

ULEPŠALE PROMOCIJU: Jelena i Jovana Panzalović

Posle uručenja nagrade Simiću održana je promocija novog, petog romana Slavice Mastikose. O romanu “Preludijum” su govorili Vidak M. Maslovarić i urednica Dubravka Dragović Šehović. Odlomke je čitala Radmila Panzalović, a u muzičkom programu su učestvovale Dunja Laušević, učenica Muzičke škole Mokranjac”, Anita Tanasijević, klavir i solistkinje Jelena i Jovana Panzalović.

– Posebno mi je drago što je na prvoj promociji moj novi roman dobio visoke ocene kako od Vidaka M. Maslovarića i urednice romana Dubravke Dragović Šehović tako i od publike. Interesantno je bilo pitanje čitalaca zašto sam odabrala reč preludijum za naziv romana. Objasnila sam da ta reč znači uvod u muzičko delo, ali ima i figurativno značenje – početak nečega. Violina i muzika imaju višeslojnu ulogu u romanu i povezuju ljude – istakla je Slavica Mastikosa.

“Preludijum” je peti roman Mastikose

Porodične tajne i laži

Mastikosa je članica UKS, PEN centra za nemačko govorno područje i koordinator UP Sedmica za saradnju sa maticom. Dobitnica je brojnih nagrada za poetski opus. Prvim romanom “Tri hleba nasušna”, za koji je dobila nagradu Slovo Podgrmeča, krupnim korakom je zakoračila u srpsku književnost, a petim romanom se vinula u vrh savremene srpske književne scene.

“Preludijum” je porodična saga koju spoznajemo kroz priču majke i ćerke, koje se uoči bombardovanja Srbije 1999. suočavaju sa bolnim porodičnim gubitkom, a takođe moraju da otkriju i razmrse klupko tajni i laži koje su svojevremeno nastale zarad dobrih porodičnih odnosa, a sada prete da ih unište. Među koricama se nalazi čitav dvadeseti vek, mnogo događaja, intrigantnih i veoma koloritnih likova.

Pisci šalju poruku mira

Ljubiša Simić koristi priliku da u “Vestima” najavi Majske susrete pisaca dijaspore, koji će se u Frankfurtu održati od 13. do 15. maja.

– Očekujemo oko 30 pisaca iz rasejanja i matice, a sa ovogodišnjih Majskih susreta želimo da pošaljemo svetu poruku mira.