D. Pašić
Ponosan na srpsko poreklo: Profesor Volfgang Rorbah

Svake godine 26. septembra širom Starog kontinenta obeležava se Evropski dan jezika. Ova inicijativa Saveta Evrope, od 2001. godine, posvećena je naglašavanju značaja svih evropskih jezika, uvećanju broja jezika koji se uče, promociji doživotnog učenja, međukulturnom dijalogu i jezičkom i kulturološkom bogatstvu Evrope.

U sklopu proslave Dana jezika u Evropi srpski klub “Nikola Tesla” iz Linca i Zajednica srpskih klubova Gornje Austrije organizovali su predavanje posvećeno ovoj temi. Ujedno je to bila i promocija nastave na srpskom jeziku koju ove školske godine na teritoriji Gornje Austrije (Linc, Ens, Štajer i Braunau) organizuje odbor SPKD Prosvjeta iz Austrije u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i uz podršku Eparhije austrijsko-švajcarske na čelu sa episkopom Andrejem.

Osmesi dobrodošlice: Mladi članovi “Tesle” su dočekivali goste

U prostorijama udruženja “Nikola Tesla” se tražila stolica više, jer su brojni gosti znatiželjno čekali početak predavanja uglednog profesora Volfganga Rorbaha. Ono što je posebno važno, došli su i predstavnici gradskih institucija zaduženi za integraciju. Bili su prisutni vladika Andrej i sveštenici iz parohije Linc, Ens, Vels, Srđan Mijalković, predsednik SKPD Prosvjeta, predstavnici brojnih srpskih klubova, među kojima su bili i čelnici udruženja iz Beča. Program su vodili mr Mladen Nenadić i Danko Delić, sekretar Zajednice srpskih klubova Gornja Austrija.

Vladiku Andreja su svi želeli da pozdrave

Vladika Andrej je naglasio da su srpska kultura i jezik ono čime možemo posebno da se ponosimo. Istakao je da je to i te kako važno ne samo za razumevanje istorijskih činjenica nego i za proces integracije svih ljudi koji ovde žive. Naveo je i sopstveni primer koji potkrepljuje navedeno jer je njegova majka Nemica.

Predavanje profesora Volfganga Rorbaha izazvalo je posebnu pažnju. Ovaj ugledni naučnik, bivši košarkaš reprezentacije Austrije, filolog, ekonomista i istoričar srpskih korena, bio je redovni predavač na fakultetima u Beču, Novom Sadu i Beogradu, govorio o srpskoj istoriji i kulturi, kao i o povezanosti dva naroda.

Brojni gosti su pratili zanimljivo predavanje

– Kroz dugu istoriju srpski narod se borio kako za svoju, tako i za slobodu austrijske države. Neraskidiva povezanost obe strane najbolje se vidi kroz prisustvo mnogih velikana srpskog naroda poput Dositeja Obradovića, Vuka Stefanovića Karadžića, Nikole Tesle, Petra Petrovića Njegoša i mnogih drugih, na tlu Austrije. Oni su svoja dela štampali u Beču, gde su mnogi, najviše Vuk Karadžić proveli i veći deo života. Ponosan sam na to što imam srpske korene i što sam istovremeno i Austrijanac – kazao je Rorbah, između ostalog.

On je inače i potpredsednik austrijsko-srpskog društva u Beču, gde živi sa porodicom, a objavio je knjigu “Na tragu Srba u Beču”, a od tadašnjeg Ministarstva za dijasporu dobio je posebnu zahvalnicu za borbu za očuvanje kulture i religije srpskog naroda.

Posle predavanja klub “Nikola Tesla” priredio zakusku i druženje

U završnoj reči prisutnima se obratio i Neđo Nikolić, predsednik kluba “Nikola Tesla”. On je istakao istorijski značaj slavistike i srpskog jezika za državu Austriju.

– Vodeće strukture austrijske države moraju to i te kako da imaju u vidu – kazao je prvi čovek najvećeg srpskog udruženja u Gornjoj Austriji.

Posle predavanja klub “Nikola Tesla” je priredio zakusku i druženje zvanica, gostiju i posetilaca.

Pevali i na nemačkom: Vilfrid Šarf i Zoran Šijaković

Strarogradske pesme

Poseban ton ovom lepom događaju dao je duo iz ansambla Danica profesor Vilfrid Šarf i Zoran Šijaković, koji su pevali starogradske pesme, a jednu i vešto miksovanu na srpskom i nemačkom jeziku.

Prigodan dar: Rorbah i Slavoljub Mlađanović

Knjiga na poklon

Profesoru Rorbahu u ime Zajednice Srba Gornje Austrije knjigu “Derventske pjesme, riječi i običaji” uručio je predsednik Slavoljub Mlađanović. Ista knjiga poklonjena je i episkopu Andreju.

Inače, Rorbah je nedavno izabran za novog predsednika organizacije Europa Nostra Austria (ENA). ENA je austrijska podružnica Evropskog udruženja za zaštitu spomenika, organizacije koja se bavi zaštitom evropskog kulturnog nasleđa i zastupa interese više od 400 nevladinih organizacija i privatnih lica iz 45 zemalja prema EU, Savetu Evrope i Unesku. Na generalnoj skupštini ENA, naučnik, koji je po majci Srbin, dobio je čast da predvodi tu instituciju. Naučni doprinos i izuzetan karakter Rorbaha, koji je član Srpske kraljevske akademije nauke i umetnosti (SKANU), kao istoričara, slaviste, ekonomiste bili su presudni za njegov izbor na mesto predsednika ENA .

Na posebnom štandu predstavljena nastava srpskog jezika

Počela nastava na srpskom

U Ensu, Štajeru, Braunau i Gmundenu već su održani prvi časovi srpskog jezika u organizaciji Prosvjete. Ono što je najvažnije, odziv dece je veoma dobar. Nastava će se održavati i u biblioteci pri hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog u Lincu. Na manifestaciji u “Tesli” su predstavljeni udžbenici koji su besplatni.

Ispred Prosvjete iz Beča prisutnima se obratio predsednik Srđan Mijalković.

– Od početka rada Prosvjeta aktivno lobira za bolji položaj Srba, a posebno za priznanje statusa srpskog jezika u ovoj zemlji, bez bilo kakvog uskraćivanja prva drugi nacija. Promovišemo srpske interese našeg naroda sa obe strane Drine, kako u matici, tako i u rasejanju. Društvo to čini vrlo aktivno, jasno i konkretno, kroz brojne projekte i aktivnosti. Posebno nam je drago što ćemo sada imati nastavu srpskog jezika i u ovom delu Austrije – rekao je Mijalković.

Upućeni jedni na druge

Među onima koji su zanimanjem pratili predavanje profesora Rorbaha bila je i Merima Milić Alijagić. Ona je godinama angažovana u zdrastvenoj oblasti kao savetnik i trener za migrante.

– Zanimljivo i sadržajno predavanje, koje još jednom potvrđuje da smo upućeni jedni na druge kroz istoriju do današnjih dana. Bogatstvo različitosti u ovoj sredini nam omogućava da razumemo jedni druge, a jezik je samo sredstvo da olakšamo komunikaciju. Ovakva predavanja su svakako od velike koristi pogotovo mladima koji poznavanjem prošlosti imaju jasniju sliku sadašnjosti – kaže Merima za “Vesti”.