Tanjug
Patrijarh i mitropolit Joanikije

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozdravio je večeras u manastiru Ðurđevi stupovi patrijarha srpskog Porfirija i poručio da ga blagosloveni narod Eparhije budmljinsko-nikšićke dočekuje s radošću i željom da ga zagrli s ljubavlju i odanošću.

– Vi naša svetosti nastavljate delo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove Episkopije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savescću, a onda kao pečat svega – jedni sa drugima – naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sve to, kazao je, da bismo prevazišli naše podele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu.

– Neka vaš dolazak bude blagosloven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija – poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželevši patrijarhu dobrodošlicu Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi ceo srpskii pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

– Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovde (u manastiru Ðurđevi stupovi) pre punih osam vekova ustoličio prvog episkopa budimljanskog – rekao je, između ostalog mitropolit Joanikije.

On je opširno govorio o istorijatu manastira Ðurđevi stupovi i poručio da je “ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao veru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vere”.

Rekao je i da je nakon perioda “komunističkog bezbožja”, patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove Episkopije pre 20 godina.

– I, evo, kao što vidite ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala verna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima – naveo je mitropolit.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime