Nekada proslavljeni litvanski reprezentativac, a sada generalni menadžer Denver Nagetsa Artunas Karnišovas otkrio je kako stvari funkcionišu unutar tima.

– Uzdamo se u kontinuitet. Mnogi timovi su napravili promene, dodavali velike igrače, superstarove. Ali, za njih je i dalje sve nepoznanica. Mi smo gledali šta nam je ova grupa momaka pokazala, vodila nas je do skora 54-28, imala najbolji učinak na domaćem terenu – 34-7. I dalje je to treća najmlađa ekipa u ligi, a dodavanjem Džeremija Grenta postali smo još bolji. Znamo da smo napadački izuzetno dobri, ali će nam on pomoći i u odbrani – rekao je Karnišovas u razgovoru sa ESPN-ovim Adrijanom Vojnarovskim.

Nagetsi su ranije Nikoli Jokiću dali maksimalni ugovor, a to su uradili i ove sezone sa Džamalom Marejem.

– Čuvanjem Jokića i Mareja trudimo se da zadržimo sve zajedno, uključujući i stručni štab i rukovodstvo. Kontinuitet je naš moto. Zahvalni smo vlasnicima što su i oni nas sačuvali, mogli su da precrtaju ovaj projekat pre dve godine.

Karnišovas je pričao o “postepenom” napretku Nikole Jokića i toga kako je došao do kandidata za MVP lige.

– Postepeno je i to napredovalo, kao i “Džoker”. Igrao je Letnju ligu i prosečno je beležio deset poena i sedam skokova. Posle toga niko nije mogao da pretpostavi da će uskoro biti u konkurenciji za MVP lige. Bilo je postepeno, ali je onda u trećoj godini, od kada je 15. decembra postao starter, krenuo da ređa lude brojke, vezuje tripl-dablove… Tada smo pomislili da postoji šansa da bude zvezda u ligi.

Momak iz Sombora je te 2014. izabran sa 41. mesta na NBA draftu.

– Pre drafta je bio na raspolaganju svima, svaki tim je mogao da ga gleda i na Hup Samitu. Morali smo da gledamo snimke Marka Gasola kada je bio 18-godišnjak u Španiji. Gledali smo ga kako je igrao u Barseloni. Bio je to rizik, ali nam se isplatilo. Ali, sve zasluge idu Jokiću zbog toga kakav je igrač postao.

Reprezentativac Srbije bio je nepoznanica upravi Nagetsa, kao i ostatku NBA lige.

– Svi su mislili da nije dovoljno fizički dobar da bi uspeo u NBA, računajući i nas. Ali, njegov talenat je uvek bio tu – od dodavanja, preko šuta, do verovano najbolje kontrole lopte koju smo ikada videli. Samo je trebalo popraviti njegovo telo. Sada možemo da kažemo da je on naš plejmejker, on inicira naš napad. Mnogi me pitaju da ga uporedim sa Sabonisom, kakav je on bio dodavač. Mislim da je “Džoker” to podigao na još viši nivo, jer on i prevodi loptu. On uhvati skok, prenese loptu, pokreće napad… Koliko timova u ligi ima centra koji vodi loptu u ključnim trenucima, što se dešavalo u plej-ofu.

Litvanac je govorio o tome kako se oseća kao generalni menadžer jedne velike franšize, o sunarodniku Šarunasu Jasikevičusu, ali i ostalim inostranim “vođama” drugih ekipa.

– Masai Uđiri je pionir međunarodnih čelnika. Sada su tu Vlade Divac (Sakramento), Šon Marks (Bruklin)… Liga je postala međunarodna. Mnogi ljudi širom sveta poznaju košarku. Jasikevičus je uvek bio jedan od najpametnijih igrača sa kojima sam igrao. Nije me iznenadio uspeh kao trenera. Njegova očekivanja su ogromna, to je normalno jer je i od sebe uvek očekivao najviše – zaključio je Karnišovas.

Izvor:
Vestionline, B92

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here