Joksimovićeva – šefica pregovora s EU?

0

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije
 

Aktuelna srpska vlada je, za razliku od prethodnih, odlučila da napravi jasnu razliku između operativne i stručne funkcije šefa pregovaračkog tima, što je Tanja Miščević, i političke funkcije glavnog pregovarača, što bi mogla da postane Jadranka Joksimović.

 

Kako objašnjavaju izvori lista Danas bliski vladi, glavni pregovarač bi, po logici stvari, mogao da bude i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Međutim, teško je poverovati da će najveća vladajuća stranka, SNS, tu važnu funkciju prepustiti lideru socijalista, kao manjem koalicionom partneru.

 

Jadranka Joksimović nije želela ni da potvrdi ni da demantuje saznanja da će postati "politički broj jedan" u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Ona je, istovremeno, objasnila da funkcije glavnog pregovarača i šefa pregovaračkog tima nisu identične.

 

"Glavni pregovarač se pojavljuje na međuvladinim konferencijama, on je šef državne delegacije i više predstavlja političku dimenziju pregovora. Šef pregovaračkog tima predstavlja ekspertski nivo i ima pre svega tehničku ulogu", navela je Joksimovićeva upitana da razjasni to što se u poslednje vreme pravi razlika između glavnog pregovarača i šefa pregovaračkog tima.

 

Na konstataciju da se na osnovu toga što je rekla može pretpostaviti da će ona biti glavni pregovarač, Joksimovićeva je odgovorila da o tome u vladi još nije razgovarano.

 

Tokom mandata prošle vlade u javnosti se nije pravila jasna razlika između šefa pregovaračkog tima i glavnog pregovarača, pa je Tanja Miščević bila predstavljana i kao šefica pregovaračkog tima i kao glavni pregovarač.

 

Kancelarije za evropske integracije još nema direktora 

Vlada Srbije još nije imenovala direktora Kancelarije za evropske integracije. Na pitanje lista Danas kada će se to dogoditi, ministarka Jadranka Joksimović je odgovorila da će uskoro biti rešeno i to pitanje.

"Sada smo pre svega bili fokusirani na koordinaciju oko aktiviranja svih mehanizama za povlačenje sredstava iz EU za sanaciju štete od poplava", rekla je Joksimovićeva.

Srpsku delegaciju su na prvoj međuvladinoj konferenciji u januaru predvodili tadašnji predsednik vlade Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, a po funkciji su u delegaciji bili tadašnji ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kao i Tanja Miščević.

 

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, u razgovoru za Danas je objasnila da je u javnosti i medijima došlo do terminološke konfuzije.

 

"Međutim, u dokumentima Srbije, kojima se definiše koordinacija pristupnih pregovora sa EU, ne pominje se termin glavni pregovarač, već samo pregovarački tim, šef tog tima i šef delegacije Srbije na međuvladinim konferencijama. Utvrđeno je da će Vlada Srbije pred svaku međuvladinu konferenciju utvrđivati sastav delegacije i njenog šefa, koji može biti ili ministar za EU ili ministar spoljnih poslova ili neko drugi. To jeste politička funkcija. Šef pregovaračkog tima je stručnjak koji vodi pregovore i ko je uvek u toj delegaciji. Odlukom vlade, pregovarački tim vodi pregovore, tako da se dosad tumačilo da je šef tog tima praktično glavni pregovarač", navela je Maja Bobić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here