pks.rs

Pravo na kolektivni žig “Čuvarkuća”, u okviru projekta Privredne komore Srbije (PKS) “Stvarano u Srbiji“, danas su dobila 43 domaća proizvoda iz 7 kompanija metalske, prehrambene industrije i sektora energetike.

Pravo na korišćenje žiga dobili su zimska i gurmanska salama kompanije Juhor, kulen i čajna kobasica Industrije mesa Topola, voćne rakije kompanije PR Savićević rakija, proizvodi od brašna kompanije DPS Klas grupa, i pelet kompanije Eko Step Pelet. Porodici „Čuvarkuća“ su se pridružili i proizvodi iz metalskog sektora-aluminijumski profili kompanije Alumil YU Industry i električni bicikli kompanije E- Prime.

– Od izuzetnog značaja je što imamo nove kompanije iz metalskog sektora u porodici Čuvarkuća koji se od početka krize izazvane pandemijom suočava sa poteškoćama – prvo u zastojima ili prekidima proizvodnje, a sada i sa povećanjem cena sirovina i otežanom nabavkom repromaterijala. Aluminijumski profili i električni bicikli napravljeni u Srbiji, sa visokim učešćem domaćeg rada i materijala i koji ispunjavaju standarde kvaliteta i bezbednosti, dokaz su da je ovaj prerađivački sektor veoma otporan i da predstavlja jedan od vodećih grana srpske ekonomije – kaže Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju PKS.

Iz kompanije E-Prime, proizvođača električnih bicikala ističu da žig „čuvarkuću“ smatraju velikom potvrdom domaćeg kvaliteta i dizajna njihovih proizvoda jer je upravo to ono čime se ponose i dodaju da će žig doneti dodatnu prepoznatljivost proizvoda kako na domaćem tako i na tržištu regiona i EU.

– Mi smo domaći proizvođači, što je u našoj kategoriji proizvoda vrlo važno istaći jer je ovaj sektor tek u razvoju. Žig za nas znači potvrdu našeg ulaganja u domaću proizvodnju i dizajn – ističe Milan Manojlović, direktor ove kompanije.

U kompaniji Alumil YU Industry ističu da je žig „čuvarkuća“ veliko priznanje za kompaniju koja zapošljava oko 400 radnika i inženjera.

– To je potvrda kvaliteta, truda i stručnosti našeg tima ali i inovativnosti jer su naši proizvodi koji su poneli „žig“ u skladu sa principima cirkularne ekonomije i „ zelenim standardima – ističe Tijana Anokić, direktorka marketinga u kompaniji Alumil YU Industry.

Kako je najavila ova kompanija će u narednom periodu ulagati u razvoj i proširenje kapaciteta proizvodnje.

– Iako smo deo globalnog lanca proizvodnje, želimo da sredstva od naše lokalne prozvodnje ulažemo u dalji razvoj kapaciteta u Srbiji – dodaje Anokić.

– “Stvarano u Srbiji” je projekat koji pruža podršku domaćim proizvodima i proizvođačima i pozitivno utiče na jačanje svesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda – rekao je Mihailo Vesović, predsednik Saveta PKS za dodelu žiga „Čuvarkuća“.

On je podsetio da je tokom godinu dana trajanja projekta žig dobilo 762 proizvoda iz različitih proizvodnih sektora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here