Lična arhiva
Predstavnici Generalnog konzulata RS u Diseldorfu

Na inicijativu Generalnog konzulata Republike Srbije u Diseldorfu, u organizaciji udruženja „Prohuman“ i uz pomoć Saveza srpskih lekara i srpske dijaspore u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, u Srbiju je dostavljena medicinska pomoć. Time je pokazana solidarnost sa maticom u teškom vremenu korona krize, kada su upravo takve akcije humanosti prema sunarodnicima i zemlji najneophodnije.

Preko nemačke organizacije Prohuman na čijem čelu je dr Mirjana Andrejević Kri, a po preporukama Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu, poslata je prva tranša pomoći za Srbiju. Odnosno, više od 1.250 testova na antitela virusa COVID-19 firme Ljviagen, koji su u situaciji opšte potražnje za tim proizvodom na teritoriji cele Evropske unije, nabavljeni zahvaljujući diplomatskoj inicijativi, angažmanu uticajnih pojedinica iz srpske dijaspore Severne Rajne-Vestfalije. A ono što je posebno važno, sakupljenim finansijskim sredstvima od mnogih građana srpske dijaspore u ovoj nemačkoj pokrajini.

Druga tranša pomoći očekuje se u narednim nedeljama u vidu posebnih frižidera za čuvanje uzetih uzoraka testova.

– Ovom donacijom, shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom COVID-19, pomoćićemo rad ove ugledne institucije, a sve u zajedničkom interesu za očuvanje zdravlja stanovništva Republike Srbije. Bilo je prosto nemoguće u ovoj situaciji potrebne testove nabaviti i dopremiti. Zajedno, uspeli smo da u ovakoj specifičnoj i teškoj situaciji nabavimo potrebne i neophodne testove. Prohuman je ovu kompleksnu akciju sa uspehom odradio. Od srca i najlepše se zahvaljujemo svima koji su nas podržali u ovoj humanitarnoj akciji za očuvanje zdravlja i života naših sugrađana – istakla je dr Mirjana Andrejević Kri.

Pokrajina Severna Rajna-Vestfalija, smeštena na granici prema Holandiji, koju je posetio i predsednik države Srbije Aleksandar Vučić, važi za jednu od najbogatijih nemačkih pokrajina u kojoj, među 18 miliona stanovnika, živi oko 140.000 Srba.

U ovoj nemačkoj pokrajini su i nemačke institucije-socijalne i državne, pokazale takođe, razumevanje za situaciju u Srbiji, izazvanu virusom korona i iskazale podršku građanima Srbije koji su se tu zatekli, bez potrebnih dokumenata, lekova ili dovoljno sredstava za život.

Uskoro u Torlaku

Čim navedena pomoć HO Prohuman u vidu testova bude propisno smeštena u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak, to će i reporteri „Vesti“ zabeležiti njegovo prispeće. Tom prilikom i pojasniti koliki je zapravo značaj ovakve donacije, ne samo za Institut, već posebno za naše sugrađane.