Još nema veće tražnje iz Rusije za voćem iz Srbije

0

Jabuke su jedan od glavnih izvoznih artikala iz Srbije u Rusiju
 

 

"Još je rano govoriti o tome koliko će biti povećan izvoz voća i povrća iz Srbije u Rusiju, ali je izvesno da će ga biti", kazala je Mihaljevićeva agenciji Beta.

Rusija je 7. avgusta uvela jednogodišnju zabranu uvoza voća i povrća, mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda iz SAD, EU, Australije, Kanade i Norveške kao kontra sankcije, a prethodno je, 1. avgusta, zabranila uvoz voća i povrća iz Poljske zbog prekomernogkorišćenja pesticida i nitrata.

 

Mihaljevićeva je istakla da mogućnost većeg izvoza u Rusiju domaći proizvođači ne bi smeli da propuste, podsećajući da Srbija svake godine izveze od 50 do 80 odsto ukupne proizvodnje voća.

 

Ona je navela da su voće i povrće iz Srbije na ruskom tržištu intenzivnije plasira poslednjih desetak godina i da domaća proizvodnja ima kvalitet koji traži ruski kupac.

 

"Iz Srbije se u Rusiju najviše izvozi sveže voće, i to jabuke, breskve, trešnje, višnje, šljive i kajsije", rekla je Mihaljevićeva.

 

Ona je navela da o značaju ruskog tržišta za domaće proizvođače hrane najbolje govori podatak da je prošle godine Srbija izvezla oko 160.000 tona jabuka u vrednosti od više od 80 miliona evra.

 

Prema njenim rečima, zbog poplava i kiša koje su uticale na kvalitet voća i povrća, u prvih šest meseci ove godine Srbija je ukupno izvezla oko 60.000 tona voća, od čega je oko 70 odsto plasirano u Rusiju, a izvezeno je i oko 18.000 tona povrća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here