Vesti
Kvantas

Svi koji budu tražili odobrenje države da otputuju u inostranstvo od sada će morati da predstave izuzetno jake razloge u korist svog zahteva. Na insistiranje premijera Zapadne Australije Marka Mekgauana, Nacionalni kabinet je doneo odluku po kojoj će kriterijumi biti pooštreni, pa će tako samo poslovne obaveze od ključne važnosti moći da dobiju odobrenje.

Izuzeće će se i dalje dobijati za rad na pružanju pomoći drugim zemljama u borbi protiv kovida, za potrebe hitnih medicinskih tretmana, zbog poslova od nacionalnog interesa i na osnovu saosećanja.

Međutim, putovanje radi recimo odlaska na venčanje ili neki sličan događaj, više se neće ubrajati u neodložne privatne poslove.

Takođe je odlučeno da se svi koji dobiju odobrenje za odlazak u inostranstvo nađu na listi prioriteta za dobijanje vakcine protiv kovida. Ovim Vlada želi da se osobe koje putuju zaštite i da se smanji ranjivost i rizik po Australijance u zemljama gde je ova bolest daleko rasprostranjenija.

Kako piše Gardijan, ovaj zadatak neće biti nimalo lak, odnosno pitanje je da li je u ovom trenutku izvodljiv. Razlog je pre svega zvanična zdravstvena preporuka da se mlađima od 50 godina daje Fajzerova vakcina, koja je međutim prilično deficitarna u Australiji u ovom trenutku.

Trenutno je od izbijanja pandemije 130.000 Australijanaca dobilo odobrenje da izađe iz zemlje, s tim da je u pojedinim periodima bilo više datih dozvola, a nekad manje kao na naprimer u vreme kada je drugi talas epidemije pogodio Viktoriju.

U zavisnosti od situacije u zemlji, ali i u drugim državama broj će se smanjivati ili povećavati.

Ministarstvo za imigraciju je takođe potvrdilo da će se odobrenja ubuduće još teže dobijati za zemlje visokog rizika, a lista ovih zemalja konstantno se koriguje u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime