Ministarstvo odbrane Rusije
Protivvazdušni raketni sistem Pancir S1

Vazdušne-kosmičke snage Rusije će do kraja godine dobiti još tri diviziona kompleta PVO sistema „Pancir-S“, saopštio je zamenik vrhovnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, general-pukovnik Andrej Demin.

„Ove godine su vojsci isporučena dva kompleta PVO sistema S-400 i prvi protivavionski raketni sistemi S-350 sa uvećanim borbenim mogućnostima, kao i više od 600 protivavionskih raketa različitog tipa“, rekao je on.

Demin je primetio da je tokom godine opremanje radio-inženjerskih jedinica vojske dopunjeno sa 20 primeraka naoružanja koji mogu da otkriju sve moguće vidove neprijateljskih objekata. General tvrdi da novo naoružanje može da prati hipersonične objekte i objekte koji su napravljeni po „stelt“ tehnologiji.

Radarski kompleksi i stanice mogu u isto vreme da zabeleže više od 200 vazdušnih objekata različite klase, kao što su helikopteri, avioni, rakete i dronovi.

„Najnoviji kompleksi, koji nemaju svoje analoge u inostranstvu, su radarski kompleksi ‘Nebo’, radarske stanice srednjih i velikih visina ‘Gama-DM’, radari za male visine ‘Podlet-M’ i ‘Kasta-VM’. Pored toga, stalno je u toku razvoj novih sistema“, pojasnio je Demin u intervjuu listu „Nezavisni vojni pregled“.

Ranije su američki mediji PVO sistem „Pancir-S1“ uključili u spisak najmoćnijeg naoružanja ruske vojske. Svaki PVO sistem opremljen je sa 12 projektila. Pored raketnog naoružanja ima i dva dvocevna protivavionska topa 2A38M kalibra 30 milimetara koja mogu da pogode „vazdušne i kopnene ciljeve u zoni u dometu do četiri kilometra, a po visini do tri kilometra“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here