Pixabay.com

Sud u Iranu je osudio još tri demonstranta protiv vlasti na smrtnu kaznu, saopštila je danas iranska agencija Mizan.

Saleh Mirhashemi, Madžid Kazemi i Said Jaghubi su osuđeni za “pokretanje rata protiv Boga”, odnosno ubistvo pripadnika dobroboljačke milicije Basidž tokom protesta protiv vlade u Isfahanu, prenosi Rojters.

Osuđeni imaju pravo žalbe na presudu.

Milicija Basidž, koja je povezana sa elitnom Revolucionarnom gardom, pomaže državi u gušenju protesta protiv vlasti koji su započeli 16. septembra posle smrti kurdske devojke Mahse Amini, koja je preminula u pritvoru policije za moral.

Iranska država je na proteste reagovala represijom, hapšenjima i drakonskim kaznama, a u ovom trenutku se manji protesti još održavaju u Teheranu, Isfahanu i nekoliko drugih gradova.

Od početka protesta je pogubljeno četvoro ljudi, a organizacija Amnesti internešnl (AI) tvrdi da se smrtna kazna sprema za još najmanje 26 demonstranata.

Oni će biti osuđeni “u lažnim procesima koji treba da zastraše javnost” navodi AI.

Evropska unija, SAD i druge zapadne vlade, kao i papa Franja, kritikovali su vlasti u Iranu zbog izricanja smrtne kazne demonstrantima.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je u današnjem televizijskom obraćanju nagovestio da država neće promeniti svoj pristup.

– Oni koji potpaljuju vatru na javnim mestima su bez sumnje počinili izdaju – izjavio je Hamenei.

Prema iranskim zakonima izdaja se kažnjava smrću, prenosi Tanjug.

1 COMMENT

  1. Čitao sam statistike o ubistvima u Iranu i “najvećoj demokratiji sveta”.
    Poražavajuće, na štetu SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here