SPONA

Izložba pod nazivom „Josif Mihailović – osnivač modernog Skoplja”, posvećena najznačajnijem gradonačelniku Skoplja u modernoj istoriji grada, biće predstavljena novosadskoj publici u petak, 14. oktobra od 19 časova u prostorijama Pravoslavnog udruženja “Sveti Sava” (ul. Braće Dronjak br. 17).

Izložbu organizuje Srpski kulturno – informativni centar SPONA iz Skoplja sa ciljem da posetioce bliže upozna sa likom i delom arhitekte Josifa Mihailovića (1887 – 1941), za vreme čijeg mandata (1929 – 1936, 1940 – 1941) je Carski grad na Vardaru doživeo drastičnu modernizaciju i urbanizaciju. Iz orijentalne balkanske palanke prerastao je u moderan evropski grad kakvim ga poznajemo i danas.

O životu i neumornom pregalaštvu, kao i graditeljsko – urbanističkim zahvatima i uspesima Josifa Mihailovića, publiku će bliže upoznati Miloš Stojković, istoričar, uvodnim predavanjem.

Međunarodni projekat „Josif Mihailović – osnivač modernog Skoplja”, organizuje se uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture republike Severne Makedonije, u sklopu dana evropske kulture i obeležavanja godine u kojoj je Grad Novi Sad izabran za jednu od evropskih prestonica kulture za 2022. godinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here